Wikimedia Commons

Braziliaans parlementslid met 55 kinderen beschuldigd van moord op echtgenoot: onderzoek doorprikt imago liefdevol gezin

In Brazilië is parlementslid Flordelis dos Santos de Souza in beschuldiging gesteld van een moordcomplot op haar man. Dos Santos de Souza is niet zomaar een parlementslid, als evangelische pastor met een gezin van 55 kinderen stond ze model voor liefde en solidariteit. Maar de dood van haar man bracht volgens de aanklagers een heel andere waarheid naar boven: van familie-intriges, verwaarlozing, misbruik en sektarische gebruiken.

Anderson do Carmo (42), de man van Dos Santos de Souza (59) werd in juni 2019 doodgeschoten in het huis van het koppel in Niterói, een gemeente vlak bij Rio de Janeiro, aan de overkant van de Baai van Guanabara. Aan de politie vertelde Dos Santos de Souza dat haar man het slachtoffer was geworden van een overval.

Maar politie en justitie hechten daar weinig geloof aan. Uit hun onderzoek moet blijken dat Dos Santos de Souza de spilfiguur is in een moordcomplot en de moord op haar man besteld heeft. Het mogelijke motief: een vete over geldzaken binnen het gezin. De vermoedelijke daders: twee van haar zonen.

Bovendien haalt het politie-onderzoek het imago van "liefde en solidariteit" van het gezin-de Souza onderuit. Sinds de Souza en 10 anderen begin deze week officieel in staat van beschuldiging zijn gesteld, verschijnen in de Braziliaanse media elke dag nieuwe feiten of beschuldigingen. Een voorbeeld van hoe de werkelijkheid de fictie overtreft.

Getrouwd met adoptiezoon

Voor ze in de politiek ging, werd Flordelis dos Santos de Souza bekend als gospelzangeres. Samen met haar man is ze ook een belangrijk figuur binnen de evangelische kerk in Brazilië. Maar het is toch vooral haar gezin dat alle aandacht trekt. Flordelis heeft maar liefst 55 kinderen, de meerderheid van hen geadopteerd.

Ongeveer 30 jaar geleden adopteerde ze 5 kinderen, naast haar 3 biologische kinderen uit een eerste huwelijk. In de loop der jaren werd het gezin steeds meer uitgebreid. Een van die eerste 5 kinderen was Anderson do Carmo. Hij was toen net een tiener. Nadat hij eerst een relatie had met de biologische dochter van de Souza, trouwt hij eind jaren 90 met... zijn adoptiemoeder. Hij is dan een prille twintiger, zij is eind de 30.

Ondanks die vreemde plottwist staat het gezin in Brazilië bekend als een model voor liefde en solidariteit. De oudere kinderen in het gezin helpen bij de zorg voor en opvoeding van de jongere kinderen. In 2009 werd zelfs een film over het gezin gemaakt, met in de cast verschillende Braziliaanse steracteurs.

Favoriete kinderen kregen beter voedsel

Maar het politie-onderzoek haalt dat imago onderuit. Zo zouden 8 van de 55 kinderen - "de eerste generatie" genoemd - duidelijk voorgetrokken worden op de andere kinderen. Ze zouden de beste kamers gekregen hebben, terwijl de anderen met velen op één kamer moeten slapen. De meeste kinderen kregen naar verluidt ook minderwaardig voedsel, terwijl de favorieten toegang hadden tot een koelkast in de kamer van de ouders met degelijk voedsel. Verschillende adoptiekinderen zouden aan de politie verteld hebben dat ze zich allesbehalve geliefd voelden in het gezin.

Volgens de politie zou do Carmo, die de geldzaken van het gezin beheerde, geprobeerd hebben om de Souza te beletten haar favoriete kinderen een speciale behandeling te geven, ten nadele van de andere kinderen. Ze vermoeden dat dat het motief was om hem uit de weg te ruimen. De moord in juni 2019 zou overigens niet de eerste poging zijn geweest. Volgens de aanklagers had de Souza daarvoor al minstens 6 keer geprobeerd haar man te vergiftigen.

Zoon doodt stiefvader

Na die vergeefse pogingen zou de Souza verschillende van haar kinderen de opdracht hebben gegeven haar man te vermoorden. Volgens het onderzoek heeft een van haar biologische zonen zijn adoptiebroer/stiefvader doodgeschoten. De jongen heeft de feiten bekend. Een van de adoptiezonen zou het wapen aangeschaft hebben. In totaal zijn naast de Souza 10 anderen in staat van beschuldiging gesteld, onder wie 6 van haar kinderen en een kleindochter. Sommigen van hen zijn deze week gearresteerd. De twee uitvoerders zitten al een jaar in de cel.

Flordelis dos Santos de Souza zelf is nog niet opgepakt. Als parlementslid geniet ze namelijk onschendbaarheid. De aanklagers hebben het Braziliaanse Congres een brief geschreven met de vraag haar onschendbaarheid op te heffen. Haar partij, de Sociaal-Democraten, heeft haar deze week wel al geschorst en overweegt haar definitief uit de partij te zetten.

Zelf ontkent ze in alle toonaarden dat ze de opdracht heeft gegeven tot deze "wrede misdaad". De regisseur van de film uit 2009 heeft intussen spijt dat hij eraan heeft meegewerkt. "Alles was een grote leugen."

Bloedrituelen

De zaak kreeg de voorbije week veel media-aandacht in Brazilië. Elke dag duiken er nieuwe beschuldigingen op, al dan niet uit het politie-onderzoek, die het imago van de Souza nog meer onderuit halen. Zo zou een van haar zonen aan de politie verteld hebben dat hij haar een baseballknuppel had gegeven om anderen te slaan.

Een man die in de jaren 90 een tijd bij het gezin in huis woonde, zou dan weer tegenover de politie getuigd hebben dat hij het gevoel had alsof hij in een sekte was beland. Hij moest naar eigen zeggen een soort reinigingsritueel uitvoeren alvorens hij in het gezin werd opgenomen: 7 dagen lang leefde hij geïsoleerd in een kamer. De Souza zou volgens hem haar kinderen ook gevraagd hebben om in hun handen te snijden en Bijbelverzen neer te schrijven met hun eigen bloed.

Meest gelezen