Molenbeek vaardigt nachtelijk samenscholingsverbod in Sippelbergwijk uit na geweld tegen brandweer

De burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek, Catherine Moureaux (PS), vaardigt een nachtelijk samenscholingsverbod uit in de Sippelbergwijk, nadat daar afgelopen nacht brandweermensen werden bekogeld met glazen flessen. Er vielen geen gewonden, "maar dit is onaanvaardbaar", klinkt het bij de burgemeester. 

Tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's morgens komt er een samenscholingsverbod in de Sippelbergwijk in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek, nadat daar afgelopen nacht brandweermensen tijdens een interventie werden bekogeld met glazen flessen. Dat schrijft Bruzz en bevestigt Moureaux aan VRT NWS. Het verbod blijft zeker twee maanden van kracht.

Onbekenden hebben afgelopen nacht de Brusselse brandweer bekogeld toen die een vuilnisbrand probeerde te blussen in Sint-Jans-Molenbeek. Daarbij vielen geen gewonden, maar een voertuig van de brandweer raakte wel beschadigd.

"Bij het naderen van de brand werd de autopomp plotseling bekogeld met glazen flessen, gegooid door personen die hadden plaatsgenomen op het dak van een gebouw", zegt  brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Zelfs tijdens het blussen werd er nog gegooid met flessen. Gelukkig zijn er geen collega's gewond, maar onze mensen ter plaatse waren wel danig onder de indruk van het gebeuren. Ze begrijpen niet dat ze tijdens het uitvoeren van hun dienst het slachtoffer worden van zinloos geweld."

De vraag kan gesteld worden of de brand niet opzettelijk aangestoken werd om onze hulpdiensten in een valstrik te lokken en aan te vallen

Walter Derieuw, woordvoerder Brandweer Brussel

Hoe de brand precies ontstaan is, is nog niet duidelijk. "De vraag kan gesteld worden of de brand niet opzettelijk aangestoken werd om onze hulpdiensten in een valstrik te lokken en aan te vallen", zegt de woordvoerder.

Het is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt: "Wij dienen systematisch klacht inbij de politie en de Brandweer van Brussel zal zich burgerlijke partij stellen. We vragen ons personeel dan ook om elk incident, hoe klein ook, te melden want we leggen van die incidenten een inventaris aan. Ons personeel wordt opgevangen bij collega's en indien nodig is er ook psychologische hulp beschikbaar", zegt Derieuw. 

Eén van de brandweerwagens liep lichte schade op bij het incident.

Meest gelezen