Busoschool in Torhout weet nog niet hoe ze leerlingen op school gaat krijgen

In de school Tordale in Torhout zitten ze met een praktisch probleem. Ze weten nog niet hoe ze daar het leerlingenvervoer gaan organiseren volgende week. Tordale is een middelbare school voor kinderen met gedragsmoeilijkheden en autisme.

Er was afgesproken met een lagere school om samen een bus in te leggen, maar dat mag niet door het coronavirus. De leerlingen mogen niet gemengd worden. 

Toch moeten de leerlingen en de ouders zich nog geen grote zorgen maken. Dat zegt Ine Vanruymbeke, de directrice van Tordale. “Wij zetten alles op alles om die leerlingen op school te krijgen. Maar die ritten worden dan véél langer. Sommige leerlingen zouden al om 5.00 uur moeten vertrekken."

Vlaams minister van onderwijs, Ben Weyts (N-VA), heeft daarom 550 extra bussen ingezet. "Ook wij hebben zo'n extra bus gekregen in onze regio. Maar elke bus heeft natuurlijk nood aan een busbegeleider en dat is opnieuw een praktisch probleem. Die begeleiders zijn niet makkelijk te vinden.”

Geen aantrekkelijke job

"De functie van busbegeleider is niet zo aantrekkelijk", vindt Vanruymbeke. “Het wordt niet heel goed betaald. Het is, zeker in coronatijden, ook geen gemakkelijke job. Ze moeten de leerlingen rustig houden en erop toezien dat ze hun mondmasker aanhouden. Je dag wordt als busbegeleider ook opgesplitst. Je werkt in 2 delen: 's ochtends heel vroeg en in de late middag.”

Een andere oplossing is om een uitzondering aan te vragen bij onderwijsminister Weyts en de jongeren dan toch samen te vervoeren met die kinderen uit de lagere school. "Want op een gewone lijnbus zitten die 2 groepen ook gemengd", besluit de directrice van Tordale.

Meest gelezen