Radio 2

De Linde, het kloppend hart van Eversem, wordt volledig gerenoveerd: “Dringend, want er vallen bakstenen van de kantelen 15 meter naar beneden”

Eversem, bij Meise, investeert in de heropbouw van twee gebouwen op de site van De Linde. Dat is een belangrijke site voor het verenigingsleven. Vooral het hoofdgebouw, waar jeugdhuis Den Droes zich bevindt, is dringend toe aan vernieuwing. De kantelen brokkelen af en vallen naar beneden. In totaal komt het kostenplaatje voor de vernieuwingen neer op 195.000 euro. De gemeente zal vanaf nu jaarlijks een bedrag van 75.000 euro uittrekken specifiek voor jeugdinfrastructuur.

De Linde is de belangrijkste plaats voor het verenigingsleven in Eversem-Sint-Brixus-Rode. Alle jeugdverenigingen zoals scouts, Chiro en jeugdhuis Den Droes zitten hier gevestigd. “Dat is het kloppend hart van de wijk. We gaan die belangrijke site quasi-volledig weer in orde brengen. We hebben al nieuwe ramen voorzien, een isolatie en de buitenkant is op bepaalde plaatsen al in orde gebracht. Ook het groen wordt volledig heraangelegd”, zegt Roel Anciaux, schepen van Openbare Werken (Samen Anders).

Kantelen brokkelen af

Het hoofdgebouw van De Linde, waar Jeugdhuis Den Droes zich bevindt, is dringend toe aan vernieuwing. Momenteel brokkelen de kantelen af wat voor levensgevaarlijke toestanden zorgt. “Stel je eens voor dat je van een hoogte van 15 meter een baksteen op je hoofd krijgt, dat is gewoon levensbedreigend”, aldus Anciaux. Voorlopig heeft de gemeente Eversem stellingen met platen geplaatst, zodat mensen er toch veilig onder door kunnen en toegang tot Den Droes hebben. “Nu in coronatijden is dat natuurlijk beperkt, dat is nog een geluk bij een ongeluk. Maar als het terug open kan gaan, moeten we zorgen dat de mensen er veilig onder door kunnen.”

Pot voor jeugdinfrastructuur

Door een gebrek aan investeringen in het verleden, moet de gemeente nu letterlijk puin ruimen. Het totale kostenplaatje van alle werken bedraagt ongeveer 195.000 euro, waarvan 85.000 euro naar de dringende renovatiewerken van het hoofdgebouw voor jeugdhuis Den Droes gaat. De schepen stelt dat de gebouwen na de renovatie in orde zijn voor de komende 15 tot 20 jaar. De gemeente zal vanaf nu ook jaarlijks een pot specifiek voor jeugdinfrastructuur voorzien. “Wij voorzien 75.000 euro per jaar voor jeugdinfrastructuur. Dat bedrag is nu wel al verhoogd moeten worden, omdat de kosten hier in De Linde hoger zijn dan dat bedrag, maar het moet gebeuren.”

Meest gelezen