Videospeler inladen...

Woede over politie die zwarte man neerschiet in VS stijgt, vicepresident Mike Pence: "Gezag en orde voor elke Amerikaan"

Het neerschieten van Jacob Blake, een zwarte man, door de Amerikaanse politie blijft de gemoederen beroeren. Al dagen zijn er protestacties aan de gang, sommige daarvan zijn uitgedraaid op geweld. Op de Republikeinse Conventie heeft Mike Pence, kandidaat om zichzelf op te volgen als vicepresident, gezegd dat "relschoppen en plunderen niet gelijkstaat aan vreedzaam betogen".

Afgelopen zondag werd Jacob Blake, een zwarte man van 29 jaar, neergeschoten door de politie in de stad Kenosha, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Een agent schoot hem bij een interventie zeven keer in de rug, naar verluidt voor de ogen van zijn kinderen. Blake raakte zwaargewond en ligt in het ziekenhuis. Hij is bij bewustzijn, maar raakte verlamd. Volgens zijn advocaten zou het "een wonder" zijn als hij ooit weer zou kunnen stappen.

Sindsdien is Kenosha in de greep van demonstraties en protestacties, sommige daarvan draaiden uit op geweld tegen de politie. Dinsdag vielen twee doden en een zwaargewonde bij schietpartijen. President Donald Trump stuurde daarop de National Guard (reservetroepen van het Amerikaanse leger, red) naar Kenosha, "om recht en orde te herstellen. We zullen plunderingen, brandstichting, geweld en brandstichting op Amerikaanse straten aanpakken", schreef hij op Twitter.

Een stap die ondersteund wordt door Tony Evers, de Democratische gouverneur van Wisconsin. Het federale ministerie van Justitie heeft een onderzoek geopend en zelf ook meer dan 200 FBI-agenten en US Marshals (federale ordehandhavers, red.) naar Kenosha gestuurd.

Kettingreactie in de Amerikaanse sportwereld

De protesten hebben zich sindsdien uitgebreid naar andere steden in de VS, zoals Portland (Oregon) en Minneapolis (Minnesota). Daar deed de dood van de zwarte man George Floyd, die omkwam tijdens een politie-interventie in mei, de Black Lives Matter-protesten binnen en buiten de VS opflakkeren.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook op andere manieren wordt geprotesteerd tegen dit recentste incident. Vannacht zijn alle wedstrijden in de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie, afgelast. Spelers van de Milwaukee Bucks, een ploeg uit de staat Wisconsin, weigerden de kleedkamer te verlaten. Daarop zijn ook de andere NBA-wedstrijden van gisteren en vandaag geannuleerd.

In het tennis heeft Naomi Osaka, een zwarte Japanse atlete, zich uit protest teruggetrokken uit het tennistoernooi van Cincinnati. De organisatoren van het tornooi hebben beslist om vandaag alle matchen uit te stellen. En ook in het baseball werd gisteren een handvol matchen niet gespeeld.

Procureur-generaal: "Jacob Blake had mes in zijn auto"

Josh Kaul, de procureur-generaal van de staat Wisconsin, heeft gisteravond meer uitleg gegeven over de schietpartij waarbij Jacob Blake zwaargewond raakte. De politie in Kenosha werd zondag opgeroepen nadat een vrouw had geklaagd over een "ongevraagde aanwezigheid van een man op haar terrein".

Agenten kwamen ter plaatse en probeerden de man op te pakken. Daarbij gebruikten ze een taser (een stroomstootwapen, red.), maar "dat kon Blake niet tegenhouden". Blake liep rond zijn auto, opende de deur aan de bestuurderskant en leunde voorover. "Het is op dat moment dat een agent zijn dienstwapen heeft gebruikt", zegt procureur-generaal Kaul. Blake werd zeven keer in zijn rug geschoten. De kogels waren volgens Kaul afkomstig uit het wapen van één agent.

Agenten vonden nadien een mes terug in de auto van Jacob Blake, volgens Kaul onder de vloerplank aan de bestuurderszijde. Er werd geen ander wapen teruggevonden. Jacob Blake had bij zijn ondervraging in het ziekenhuis al gezegd dat hij een mes in zijn bezit had. Andere wapens zijn er niet gevonden.

De agent die Jacob Blake neergeschoten heeft, is Rusten Sheskey, maakte procureur-generaal Kaul bekend. Hij was al zeven jaar aan de slag bij de politie van Kenosha. Hij is tijdelijk uit dienst en er loopt een onderzoek. Volgens zijn advocaten was Blake op de plaats van het incident omdat hij "een huiselijk incident wilde ontmijnen".

Intussen is ook een verdachte opgepakt voor het doodschieten van twee mensen bij de protesten in Kenosha dinsdag. Het gaat om een 17-jarige blanke jongeman uit Antioch, in de Amerikaanse staat Illinois.

Bekijk de reportage over de rellen in "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Mike Pence: "Relschoppen en plunderen is niet vreedzaam betogen"

Intussen is tot en met zondag een avondklok van kracht in de stad. Die loopt van 19u 's avonds tot 7u 's ochtends. De Democratische burgemeester John Antaramarian accepteert niet dat het geweld voortduurt en zegt dat "we gaan samenwerken aan een oplossing voor de raciale problemen in onze gemeenschap, en dat gaat lukken."

President Donald Trump reageerde eerder al op Twitter op het geweld in Kenosha na het incident met Jacob Blake. Ook vicepresident Mike Pence heeft nu gereageerd. "President Trump en ik zullen altijd het recht van Amerikanen steunen om vreedzaam te betogen, maar relschoppen en plunderen is niet vreedzaam. We zullen gezag en orde op de straten brengen voor elke Amerikaan van elk ras, geloof en kleur."

Pence zei dat op de Republikeinse conventie. Daar heeft hij formeel de nominatie aanvaard voor het vicepresidentschap. Hij zal dus samen met president Donald Trump in november deelnemen aan de verkiezingen. Trump zal morgen officieel de nominatie tot Republikeins presidentskandidaat aanvaarden.

Bekijk hier onze correspondent Björn Soenens over de opeenvolgende incidenten en de aanhoudende sociale onrust in de VS:

Videospeler inladen...

Meest gelezen