Duitsland scherpt coronamaatregelen aan: het wordt hoogstwaarschijnlijk een winter zonder kerstmarkten

Duitsland verscherpt de coronamaatregelen nu het aantal besmettingen daar de laatste weken in stijgende lijn gaat. Zo komt er een boete van minstens 50 euro voor wie de mondmaskerplicht negeert. Evenementen worden nog tot het einde van het jaar verboden. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat de komende winter er een wordt zonder de populaire Duitse kerstmarkten.

Bondskanselier Angela Merkel overlegde vanmiddag met de minister-presidenten van de 16 Duitse deelstaten over een strengere aanpak van de coronacrisis. Dat leidde tot een aantal striktere maatregelen, maar toch is er niet op alle gebied eenduidig beleid naar voren gekomen.

Over heel wat punten is geen overeenstemming bereikt. Die beslissingen liggen nog open en moeten worden genomen door de deelstaten, zodat er veel verschillen blijven bestaan in het coronabeleid. 

Boete voor negeren mondmaskerplicht

Waar de verschillende deelstaten het wél over eens werden, is een strenger toezicht op de mondmaskerplicht. In Duitsland is het mondmasker verplicht op het openbaar vervoer en in winkels. Wie het verbod negeert, kan een boete van minstens 50 euro krijgen.

Ook zullen reizigers die terugkeren uit een risicogebied strenger worden gecontroleerd. Vanaf 1 oktober moeten zij opnieuw verplicht in quarantaine gaan. 

Over privé-feestjes, die worden gezien als een risico op besmettingen, werd dan weer geen overeenstemming bereikt. "Daar wilden ze vandaag een maximum aantal mensen op plakken. Maar dat is niet gelukt, want de deelstaten werden het daar niet over eens. Het blijft dus bij een appèl om niet te veel mensen in een ruimte te stoppen", zegt correspondente Judith van de Hulsbeek.

Geen kerstmarkt in Keulen (en hoogst waarschijnlijk ook niet elders)

Grote evenementen als concerten en sportwedstrijden met publiek zullen tot eind dit jaar verboden blijven, is ook beslist. Al zijn ook daar kanttekeningen bij te maken. "Zo is niet gespecifieerd hoeveel mensen er aanwezig moeten zijn om te kunnen spreken van een groot evenement", zegt Van de Hulsbeek.

Ook zouden er uitzonderingen kunnen worden gemaakt: in regio's met een zeer laag besmettingsniveau zouden mogelijk wel evenementen kunnen plaatsvinden, als tenminste kan worden gegarandeerd dat de bezoekers uit dat gebied komen.

Toch ziet het ernaar uit dat het verbod op grote evenementen ook betekent dat de populaire Duitse kerstmarken dit jaar niet zullen kunnen plaatsvinden. De stad Keulen was al op dat besluit vooruitgelopen, en had eerder vandaag al bekendgemaakt dat daar dit jaar geen kerstmarkt wordt georganiseerd. 

Het aantal besmettingen gaat de laatste dagen in stijgende lijn en ligt nu op zo'n 1.500 per dag. Dat is nog altijd een pak minder dan tijdens de pieken van maart en begin april, maar afgelopen weekend werd toch voor het eerst sinds eind april de drempel van 2.000 infecties per dag overschreden.

Meest gelezen