Videospeler inladen...

Ophef om blanke jongen van 17 die 2 mensen doodschiet tijdens rellen in Wisconsin: wat is er precies gebeurd?

Op sociale media is er veel ophef naar aanleiding van een schietpartij tijdens rellen in Kenosha in de Amerikaanse staat Wisconsin. Die vonden plaats in de nasleep van de politie-interventie in dezelfde stad waarbij agenten een zwarte man meermaals in de rug schoten. Bij de nieuwe schietpartij vielen twee doden. De dader, een blanke jongen van 17, zou de politie zijn voorbijgewandeld zonder te worden opgepakt. "White privilege", ofwel een bevoorrechte blanke, klinkt het op sociale media. Wat is er juist gebeurd?

De schietpartij tijdens de rellen in Wisconsin vond dinsdagavond laat plaats. De dader, de zeventienjarige Kyle Rittenhouse, is intussen aangehouden en aangeklaagd voor moord. Wat zijn motieven waren, moet nog onderzocht worden. Wel opvallend: na de schietpartij wandelt hij op zijn gemak richting de politie zonder dat de agenten hem oppakken. "Mocht hij een zwarte man zijn, dan was hij al lang neergeschoten", klinkt het op sociale media.

(We willen waarschuwen voor schokkende beelden)

In de boze reacties op sociale media maken mensen de vergelijking met hoe de politie zwarte mensen behandelt in de Verenigde Staten. Maar vooral ook met de arrestatie van Jacob Blake in dezelfde stad twee dagen eerder. Blake werd door een politieagent maar liefst zeven keer in de rug geschoten. Hij probeerde in zijn auto te stappen en te vluchten van de politie. Zijn drie kinderen zaten op dat moment in de auto en zagen alles gebeuren.

Facebook blokkeert de dader

Rittenhouse maakte deel uit van de gewapende groep Kenosha Guard, die naar eigen zeggen lokale zaken wil beschermen tegen plunderaars. Die groep was ook actief op Facebook en had opgeroepen om de straat op te trekken die avond. De pagina was gerapporteerd, maar bleef actief tot gisteren.

Intussen heeft Facebook het account van de schutter ook verwijderd. Toch ontkent Facebook dat Rittenhouse zorgwekkende berichten had op zijn account: "We hebben geen bewijs dat hij de pagina van Kenosha Guard volgde", zegt een woordvoerder van het socialemediabedrijf.

Schutter live te volgen op de sociale media

Zowel Rittenhouse als andere leden van die groep zijn meermaals te zien op andere beelden die avond. Op deze beelden wordt de gewapende tiener kort voor het incident door een conservatieve nieuwssite geïnterviewd: "Ik ben hier om de zaak te beschermen. Ik ben hier ook om gewonden te helpen. Het wapen is om mezelf te beschermen", zegt Rittenhouse.

Rittenhouse zegt later in de avond met peperspray aangevallen te zijn door een betoger.

Op straat worden de leden van de Kenosha Guard door de lokale politie getolereerd. Op een livestream is te zien hoe de groep die avond een schouderklopje van de politie krijgt: "We appreciëren wat jullie doen", zegt een politieagent vanuit een luidspreker. Rittenhouse krijgt ook een fles water aangeboden door de politie. De politie vraagt later aan de gewapende mannen om weg te trekken. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse krant The New York Times gebeurde dit een kwartier voor het incident.

Schietpartij gefilmd

Ook de dodelijke schietpartij zelf is opgenomen door smartphones van omstanders. Op die beelden is te zien hoe Rittenhouse wegloopt van meerdere betogers. In de verte lost iemand een schot in de lucht. Vervolgens richt Rittenhouse zijn wapen op een man en beschiet hij hem vier keer.

Rittenhouse probeert te vluchten, maar wordt door omstanders gevolgd. Hij struikelt, valt op de grond en schiet vervolgens in de richting van de mensen die achter hem lopen. Er valt een tweede dode. Een van de mensen die achter Rittenhouse lopen, heeft een pistool bij de hand. Die persoon wordt door Rittenhouse in de arm geschoten. 

De dader loopt verder de straat in en komt een politiekonvooi tegen. Rittenhouse steekt zijn handen in de lucht. Meerdere omstanders proberen de politie erop attent te maken dat ze de man moet arresteren. Rittenhouse wandelt weg van de locatie. De volgende ochtend wordt hij in Antioch in de naburige staat Illinois, waar hij woont, opgepakt.

De vraag blijft waarom de politie de schutter niet meteen opgepakt heeft. Het onderzoek loopt nog.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de schietpartij:

Videospeler inladen...

Bekijk hier onze correspondent Björn Soenens over de opeenvolgende incidenten en de aanhoudende sociale onrust in de VS:

Videospeler inladen...

Meest gelezen