Terrorist van aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland krijgt levenslang

In Nieuw-Zeeland heeft Brenton Tarrant, de man die vorig jaar aanslagen pleegde op twee moskeeën in de stad Christchurch, een levenslange gevangenisstraf gekregen, zonder kans op vervroegde vrijlating. Het is voor het eerst dat die maximumstraf uitgesproken wordt in Nieuw-Zeeland. Tarrant schoot vorig jaar uit racistische overtuiging 51 moslims tijdens het gebed dood, 40 anderen raakten gewond. 

Rechter Cameron Mander gaf Brenton Tarrant de zwaarst mogelijke straf voor de dubbele aanslag in Christchurch: levenslang, zonder kans op vervroegde vrijlating.  Al is die maximumstraf in feite onvoldoende, zei Mander in het vonnis: "Uw daden waren onmenselijk. U schoot moedwillig een kind van 3 jaar oud dood terwijl het zich vastklampte aan het been van zijn vader. Uw misdaden zijn zo slecht dat zelfs als u tot u sterft in de gevangenis blijft, dat onvoldoende is om genoeg boete te doen."

Brenton Tarrant, een Australiër van 29, pleegde op 15 maart vorig jaar aanslagen op twee moskeeën in Christchurch. Tarrant is een blanke supremacist, die uit racistische overtuiging moslims wilde vermoorden. Volgens de aanklagers plande Tarrant de aanslagen zorgvuldig. Openbare aanklager Zarifeh zei tijdens het proces dat Tarrant de bedoeling had om zoveel mogelijk mensen te doden.

Uw misdaden zijn zo slecht... dat zelfs als u sterft in de gevangenis, dat onvoldoende is om boete te doen

Gewapend met semi-automatische geweren viel hij biddende moslims aan in de moskee van Al Noor en die van Linwood.  51 gelovigen stierven bij de aanslagen. Tarrant nam zijn terreurdaden zelf op en streamde die beelden live op het internet. 

Tarrant was aangeklaagd voor 51-voudige moord, 40 pogingen tot moord en voor terrorisme. Een aanklacht waarvan Tarrant pas in maart dit jaar toegaf dat hij er schuldig aan was. Hij tekende geen verzet aan toen de strafeis werd bekendgemaakt, tijdens het proces nam hij nooit het woord. Ook vandaag, tijdens het voorlezen van het vonnis toonde de terrorist amper emoties.

De dubbele aanslag van Christchurch ging als een schokgolf door Nieuw-Zeeland. Premier Ardern liet snel daarna de wapenwet in het land verstrengen: semi-automatische en automatische wapens werden verboden. Direct na het vonnis liet Ardern weten dat "ze opgelucht is dat die persoon nooit meer het daglicht zal zien. Hij verdient een leven lang in volledige stilte."

Meest gelezen