LIVEBLOG - Einde mondmaskerplicht op zeedijk op 1 september, Frankrijk registreert recordaantal besmettingen

In Frankrijk zijn de voorbije 24 uur meer dan 6.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat is een nieuw record sinds eind mei. Frankrijk heeft 19 nieuwe departementen uitgeroepen tot een rode zone. In ons land wordt de mondmaskerplicht op de zeedijk vanaf 1 september opgeheven. De coronacijfers blijven licht dalen. Per dag worden er in het hele land nu gemiddeld 492 besmettingen vastgesteld. Herlees de updates in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Meer dan 6.000 nieuwe besmettingen in voorbije 24 uur in Frankrijk

In Frankrijk zijn de voorbije 24 uur meer dan 6.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt vanavond uit gegevens van het Franse ministerie van Volksgezondheid. Dat is een nieuw record sinds eind mei.

In totaal werden donderdag 6.111 nieuwe positieve diagnoses geïdentificeerd tegen 5.429 woensdag. Dat is opnieuw het hoogste cijfer sinds er op grote schaal wordt getest. De drempel van 4.000 gevallen werd de afgelopen dagen verschillende keren overschreden.

Op 1 september is een mondmasker niet langer verplicht op de zeedijk

Vanaf 1 september is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen op de zeedijk aan onze kust. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé beslist na overleg met de kustburgemeesters. De maatregel werd eind juli ingevoerd, zodat er in elke Vlaamse badstad dezelfde regel omtrent mondmaskers zou gelden. Vorige week lieten al verschillende kustgemeentes aan de Westkust weten dat ze het mondmasker niet langer zouden verplichten vanaf 1 september. Nu geldt de beslissing dus voor de hele Belgische kust. Het blijft overigens wel verplicht om altijd een mondmasker op zak te hebben, en om afstand te houden.

Franstalige scholen sluiten deuren niet volledig, ook niet bij corona-uitbraak

De scholen in Franstalig België zullen de deuren het komende schooljaar niet opnieuw volledig sluiten, ook niet als er sprake is van een geval of meerdere gevallen van Covid-19 binnen de schoolmuren. Dat staat in de definitieve richtlijnen van de Franse gemeenschap.

Scholen zullen enkel nog individuele klassen voor een bepaalde tijd naar huis kunnen sturen. Dat kan als er sprake is van een clusterbesmetting binnen een klas, wat betekent dat er minstens twee bevestigde gevallen opduiken binnen de 14 dagen.

De klas kan dan veertien dagen lang afgesloten worden alle leerlingen moeten dan getest worden. De regel gaat op voor kleuter-, lager- en secundair onderwijs.

Moet je in quarantaine na een dienstreis naar Parijs? Corona-infolijn en Buitenlandse Zaken spreken elkaar tegen

Zijn een coronatest en quarantaine verplicht voor wie terugkeert uit een rode zone (wat Parijs sinds gisteren is) en daar was voor een noodzakelijke reis? Ja, zegt de overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Neen, zegt de corona-infolijn. VRT NWS zocht uit welke regels en welke uitzonderingen er gelden.

Lees het volledige artikel hier:

Duitsland scherpt coronamaatregelen aan: het wordt hoogst waarschijnlijk een winter zonder kerstmarkten

Duitsland verscherpt de coronamaatregelen nu het aantal besmettingen daar de laatste weken in stijgende lijn gaat. Zo komt er een boete van minstens 50 euro voor wie de mondmaskerplicht negeert. Evenementen worden nog tot het einde van het jaar verboden. Dat betekent hoogst waarschijnlijk dat de komende winter er een wordt zonder de populaire Duitse kerstmarkten.

Lees het volledige artikel hier:

Gemiddeld tachtig procent meer oproepen per maand over partnergeweld

Hulplijn 1712 kreeg dit jaar beduidend meer oproepen over familiaal geweld, en over partnergeweld in het bijzonder. Tegen eind juli telde de hulplijn bijna 1.200 mogelijke slachtoffers van partnergeweld, of gemiddeld 170 per maand. Dat is een stijging van 79 procent ten opzichte van het maandelijkse gemiddelde vorig jaar.

Dat partnergeweld dit jaar meer slachtoffers maakte, werd in april al duidelijk. 331 keer werd 1712 die maand gecontacteerd over een mogelijk slachtoffer van partnergeweld, een verdrievoudiging van het maandelijks gemiddelde in 2019. Die stijgende tendens zet zich ook in de maanden daarna verder, aldus de hulplijn. Van januari tot juli 2020 werd 1712 gecontacteerd over 1.191 mogelijke slachtoffers van partnergeweld, terwijl dat er voor het volledige jaar 2019 1.140 waren.

Volgens Vlaams coördinator van 1712, Wim Van de Voorde, heeft dit zeker te maken met de lockdown, maar ook met een betere doorstroming naar de professionele hulpverlening. "Op zich is het hoopvol dat meer mensen contact opnemen met 1712 want de overgrote meerderheid van de slachtoffers van familiaal geweld komt nooit in de hulpverleningsstatistieken terecht omdat op dit thema nog een gigantisch taboe rust", aldus Van de Voorde.

Mondmasker verplicht in de Spaanse klassen vanaf 6 jaar

In Spanje neemt de regering extra maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Spaanse kinderen vanaf 6 jaar moeten in de klas een mondmasker dragen.

In alle Spaanse scholen wordt het gebruik van het mondmasker verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar, ongeacht de handhaving van de afstand. Dat zei de Spaanse minister van Onderwijs, Isabel Celaa, donderdag. Het doel van de overheid is dat kinderen naar de klas komen en niet langer afstandsonderwijs volgen, zoals aan het einde van het vorige schooljaar. "We streven naar de aanwezigheid van alle leerlingen en studenten", aldus Celaa.

Normaal gezien openen de meeste scholen in de tweede week van september. De Spaanse regering raadt de kinderen en het personeel ook aan om tijdens het schooljaar anderhalve meter afstand te houden, vijf keer per dag de handen te wassen, de klassen zoveel mogelijk te verluchten en geregeld de temperatuur van de kinderen te meten. De regio’s kunnen zelf beslissen hoe dat moet gebeuren: op school of door de familie van de kinderen.

Het coronavirus is de laatste weken aan een felle opmars bezig in Spanje. Dinsdag kondigde de Spaanse premier Pedro Sanchez nog aan dat hij 2.000 militairen ter beschikking stelt van de regio’s om te helpen bij contactopsporing. Regio’s kunnen na overleg met Madrid voortaan ook zelf de noodtoestand uitroepen op (een deel van) hun grondgebied. Normaal is dat een bevoegdheid van de nationale regering.

Nederlandse minister heeft spijt dat er geen afstand is gehouden tijdens zijn bruiloft

De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, heeft er spijt van dat tijdens zijn huwelijk niet altijd de 1,5 meter afstand in acht is genomen. Dat laat hij donderdag in een schriftelijke reactie weten.

De Nederlandse bewindsman trouwde dit weekend. SBS Shownieuws toonde woensdagavond beelden waaruit bleek dat mensen te dicht bij elkaar stonden. Daarop is het gezelschap op het bordes te zien, waarbij mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar houden.

"Ondanks alle genomen maatregelen, zijn er helaas momenten geweest waar de 1,5 meter afstand niet in acht genomen is. Dat spijt me, juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven", aldus de verklaring.

Red Alert bij meer dan 160 cultuurhuizen in heel België

Bij meer dan 160 cultuurhuizen over heel België floepen de lichten vrijdagavond naar rood. Van 21.00 tot 23.55 uur wordt symbolisch Red Alert geslagen - de actie ontstond in het Verenigd Koninkrijk - want het is vijf voor twaalf voor de cultuur- en evenementensector. "De cultuursector vraagt een gelijkwaardige behandeling zodat ze opnieuw wat leefbaarder kan werken", kondigt de Crisiscel Cultuur aan.

De coronacrisis hakt stevig in op de brede cultuursector. "Vele duizenden artiesten, freelancers, technici, enz. zijn zonder werk gevallen. In de live evenementensector is zich een gigantische ramp aan het afspelen. Extra steunmaatregelen zijn nodig."

Meest gelezen