Oud-minister van Binnenlandse Zaken Tobback (SP.A): "Jambon (N-VA) zou best ontslag nemen als Vlaams minister-President"

De zaak van de uit de hand gelopen politie-interventie op de luchthaven van Charleroi roept slechte herinneringen op bij gewezen minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback (SP.A). Hij nam in 1998, na de zaak Semira Adamu, ontslag en dat zou Jan Jambon (tot eind 2018 minister van Binnenlandse Zaken en nu Vlaams minister-president, N-VA) nu ook moeten doen, vindt hij. 

Op 22 september 1998 kwam vluchtelinge Semira Adamu om het leven tijdens een gedwongen repatriëring naar haar thuisland Nigeria. Ze stikte in het kussen waarmee agenten haar op het vliegtuig in bedwang hielden. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback (SP.A) nam vrijwel onmiddellijk ontslag, op eigen initiatief. Hij vindt nu dat Jan Jambon (N-VA), die minister van Binnenlandse Zaken was tijdens het dodelijke incident met Jozef Chovanec op de luchthaven van Charleroi, ook moet opstappen. 

Snelle conclusie

"Mijn kabinetschef heeft me destijds snel op de hoogte gebracht van de feiten. En ik heb zelf snel mijn conclusies getrokken. De diensten waren duidelijk in de fout gegaan. En ik wilde met mijn ontslag de weg vrijmaken voor een gerechtelijk onderzoek, met eventuele sancties tot gevolg", vertelt Tobback. "Collega's uit de regering vroegen me om minister te blijven. Maar ik heb voor mezelf beslist om op te stappen. Als zoiets gebeurt, ben je je geloofwaardigheid kwijt!"

Geheugenverlies

Dat Jan Jambon zich niets herinnert van de feiten gaat er bij Tobback niet in. "Jambon heeft al een paar keren problemen gehad met zijn geheugen. Als je op zijn leeftijd al je geheugen kwijt bent, is het tijd om je te laten verzorgen", stelt Tobback niet zonder enig sarcasme. "Het gaat niet over een detail hé", voegt hij er aan toe.  

Kwestie van vertrouwen

"Ook al bekleedt Jambon nu als minister-President van de Vlaamse regering een andere functie dan tijdens het incident , toch zou hij  beter de eer aan zichzelf houden", vindt Tobback. "Hij moet zich eerst en vooral komen verantwoorden in de bevoegde kamercommissie. Maar volgens mij is dit een probleem van vertrouwen, en daarom neemt Jambon best ontslag. Deze toestand is gewoon onhoudbaar. De geloofwaardigheid van de politiek lijdt hier zwaar onder," concludeert Tobback. Tobback benadrukt wel dat hij spreekt uit persoonlijke naam, en niet in naam van de SP.A. 

Meest gelezen