Videospeler inladen...

"Metallica goes classic", voor 2e keer op liveplaat en dvd: "Als er één metalband zich dit kan veroorloven, dan zij wel" 

Vandaag brengt Metallica een liveplaat en dvd uit getiteld “S&M2”. 20 jaar na de succesvolle samenwerking tussen de Amerikaanse metalgroep en de San Francisco Symphony voor concert en liveplaat “S&M” hebben ze vorig jaar de handen opnieuw in elkaar geslagen. Dat concert was eerst te zien in bioscoopzalen wereldwijd, en nu lanceert Metallica die show op plaat, dvd en digitaal. Exact dezelfde formule als 20 jaar geleden dus: zitten fans hierop te wachten? En is deze manier van werken succesvol? VRT NWS vroeg het aan Jeroen Camerlynck, zanger van metalgroep Fleddy Melculy en presentator van het metalprogramma “De zwaarste lijst” op Studio Brussel.

In 1999 speelt Metallica voor het eerst samen met de San Francisco Symphony, een orkest dat sinds 1911 bestaat. Wat beide groepen gemeen hebben, is hun sterke livereputatie. Metallica beslist na een geslaagde show om die opname uit te brengen als plaat, en met succes: “S&M” wint een Grammy Award. In België alleen al worden er bijna 100.000 exemplaren verkocht.

In september 2019 doen Metallica en de San Francisco Symphony dat kunstje nog eens over, exact 20 jaar na hun eerste succesvolle samenwerking. Metallica staat centraal op het podium tijdens dat concert, omgeven door het orkest. Resultaat “S&M2” komt nu uit als liveplaat, met 20 nummers en 2 nieuwe klassieke stukken.

Metallica en een symfonisch orkest samen: dat is eigenlijk niet zo vergezocht. Metalballad “Nothing else matters” bijvoorbeeld: het is niet moeilijk om je dat nummer voor te stellen met een vleugje strijkers bij, zoals in onderstaand fragment uit het “S&M2”-concert. (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Voor bassist Robert Trujillo, die sinds 2003 bij Metallica speelt, is “S&M2” zijn vuurdoop met een klassiek orkest, want bij de vorige samenwerking was hij nog geen lid van de band. “De kracht die uitgaat van die klassieke instrumenten is immens”, vertelt hij in een interview naar aanleiding van deze liveplaat.

“Tijdens de concerten was het geestig om te zien dat onze fans manieren zochten om toch te kunnen headbangen, of in een moshpit te duiken zoals ze dat gewend zijn.” Trujillo laat ook weten dat Metallica werkt aan nieuw materiaal. “Aan ideeën geen gebrek, maar veilig samenwerken is nu niet evident. En we missen ons publiek enorm, al mogen we niet klagen. Vlak voor corona hebben we meer dan 2 jaar getourd.” Die laatste tournee bracht Metallica in de zomer van 2019 ook naar het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Bekijk hier een interviewfragment met Robert Trujillo, bassist bij Metallica:

Videospeler inladen...

"Niet vernieuwend, wel succesvol"

De vraag is of Metallica met “S&M2” het enorme succes van “S&M” kan evenaren. In België alleen al werden er van “S&M” net geen 100.000 exemplaren verkocht. Maar de traditionele muziekverkoop van cd’s en platen is tegenover 20 jaar sterk achteruit gegaan, ten voordele van downloads en streaming.  “Die gigantische verkoopcijfers van “S&M” zullen ze waarschijnlijk niet meer halen, maar deze plaat zal het ongetwijfeld goed doen. Je mag niet vergeten hoe ouderwets een metalpubliek daarin is”, vertelt Jeroen Camerlynck van metalband Fleddy Melculy en “De zwaarste lijst” op Studio Brussel. (zie onderstaande foto)

Jeroen Camerlynck op het podium als zanger van Fleddy Melculy
© Nathan Dobbelaere

Het metalpubliek is trouw en ouderwets: fans halen graag elke nieuwigheid in huis, op cd of plaat.

Jeroen "Fleddy Melculy" Camerlynck, metalzanger en presentator "De zwaarste lijst" op Studio Brussel

“Metallica is een groep die platen maakt om te verkopen aan een trouwe schare metalfans. Ze richten zich bewust op die klassieke platenverkoop, omdat ze weten dat hun fans hun muziek graag fysiek in huis willen hebben. En een echte metalfan, die koopt daar meteen nog een t-shirt van de band bij", aldus Camerlynck. "En als er een speciale editie van een plaat uitkomt, met 2 extra nummers: dan zullen de fans die ook met plezier kopen. Zo werkt dat in het metalgenre, waar artiesten een trouw en toegewijd publiek hebben. Je moet er de cijfers maar eens op naslaan: metalgroepen verkopen nog aanzienlijk veel van hun muziek op de klassieke manier. Metallica speelt daar slim op in, qua marketing hoef je hen zeker niets te leren.”

Of alle fans effectief op deze plaat zitten te wachten, is een andere vraag. “Ik denk vooral dat de groep zelf zo’n nevenproject leuk vindt, en hun trouwste fans ongetwijfeld ook. In coronatijden is deze release commercieel interessant om hen weer op de kaart te zetten. De laatste plaat van Metallica "Hardwired... to self-destruct" dateert van 2016. Maar veel nieuwe zieltjes zullen ze hier niet mee winnen. Anderzijds: als er één metalband hiermee wegkomt, dan is het wel Metallica. Ze hebben een breed publiek, dus ze kunnen zich dit klassieke uitstapje veroorloven. Veel van hun nummers zijn bombastisch en wat sloom en lenen zich perfect tot bewerkingen met klassieke instrumenten.”

Bekijk hier de trailer waarmee de release van "S&M2" wordt aangekondigd:

Videospeler inladen...

Camerlynck heeft Metallica al meermaals live aan het werk gezien, ook vorig jaar in het Koning Boudewijnstadion. Maar op een nieuw album met een klassieke toets zit hij niet echt te wachten. “Het is een leukigheid, maar of hun nummers daar beter van worden, weet ik niet. In dit project legt Metallica op hun muziek een laagje violen en blazers. Akkoord: dat klinkt goed, maar andere groepen gaan veel creatiever om met klassieke instrumenten. Een Franse artiest als Igorrr bijvoorbeeld: die maakt geflipte metal met een vleugje barok, door onder andere de klavecimbel te gebruiken. Dat is veel vernieuwender en interessanter.”

Metallica heeft een status die weinig andere groepen evenaren. Ze hebben een "smoel", maar zijn weinig vernieuwend.

Jeroen "Fleddy Melculy" Camerlynck, metalzanger en presentator "De zwaarste lijst" op Studio Brussel

Of Metallica anno 2020 nog relevant is, daarover bestaat volgens Camerlynck weinig twijfel. “Zij hebben als groep wereldwijd een status die weinig andere bands evenaren. Dat merk je op grote concerten zoals vorig jaar in het Koning Boudewijnstadion: fans brullen dan zelfs de gitaarsolo’s mee, zo ver gaat het (lacht). En die groep brengt live enorm veel kwaliteit, ze kunnen op die manier nog een tijdje meedraaien op dit niveau. Want Metallica heeft een eigen smoel, maar het is een tijdje geleden dat ze nog eens verrassend uit de hoek zijn gekomen. Dat doen ze ook met “S&M2” niet. Andere metalbands durven meer te experimenteren. Bij Metallica is het wat het is: ze maken kwalitatieve muziek die veel mensen graag horen. Maar veel verrassingen hoef je niet te verwachten.”

Meest gelezen