Videospeler inladen...

Minder bezoekers in de bibliotheek, maar wel meer boeken ontleend: "De liefde voor het lezen teruggevonden"

Sinds hun heropening in mei, zien de bibliotheken tot een derde minder bezoekers. Maar die boekenwurmen zijn wel massaal aan het lezen geslagen. Want de uitleencijfers zijn nagenoeg stabiel gebleven. "We hebben duidelijk weer meer tijd om te lezen", zegt bibliothecaresse Carol Vanhoutte.

"Bij ons in de bibliotheek is het aantal bezoekers gedaald met 25 tot 30 procent, sinds de heropening in mei." Aan het woord is Carol Vanhoutte, bibliothecaresse in Kortrijk en voorzitter van de sectie Openbare Bibliotheken van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie.

"We hebben gezien dat onze bezoekers maar mondjesmaat terugkwamen", gaat Vanhoutte verder. "Ik hoor ook bij andere bibliotheken dat er een vierde tot een derde minder bezoekers zijn. Nu is het ook wel vakantie geweest en het was ook erg warm en dat voelen we andere jaren ook in onze cijfers. Ik kijk nu erg uit naar de cijfers vanaf september wanneer de scholen opnieuw komen, benieuwd of we dan nog verschillen zullen blijven zien." 

Ik denk dat mensen voor een stuk uit angst wegblijven

Carol Vanhoutte, voorzitter van de sectie Openbare Bibliotheken van VVBAD

Er zijn verschillende redenen waarom mensen de bibliotheek minder bezoeken. "Ik denk dat mensen voor een stuk uit angst wegblijven", zegt Vanhoutte. "Ook zijn eind mei en in juni de klassen niet meer lang geweest en ook de studenten kwamen niet in de bibliotheek werken of studeren. Er komen geen groepen meer langs en we geven ook minder workshops, dus dat maakt wel een verschil in bezoekers."

De bibliotheken hebben wel - net zoals de winkels - allerlei maatregelen genomen om het bibliotheekbezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. "Ik denk dat we coronaproof werken", zegt Vanhoutte. "We hebben gekeken naar wat de winkels hebben gedaan. Er staat in de bibliotheek overal ontsmettingsmateriaal, we gebruiken schermen en we beperken ook het aantal mensen dat in de bibliotheek rondloopt."

Boeken in quarantaine

In het begin van de opstart van bibliotheken waren de meeste leeszalen gesloten en ook het aantal pc's waarop mensen op het internet konden, was in veel bibliotheken beperkt. Die maatregelen worden nu stilaan versoepeld.

De maatregelen om met de boeken om te gaan, werden ook snel minder streng, zegt Vanhoutte: "In de eerste weken na de lockdown hebben wij het aantal zitplaatsen en de bezoekerstijd beperkt. Het aantal pc’s hebben we verminderd en de afstand tussen de tafels vergroot.

"In het begin werden ingeleverde boeken zelfs in quarantaine geplaatst", zegt Vanhoutte ." We hebben dan aan de GEES (een Groep van Experts die zoekt naar de beste Exit-Strategie) gevraagd of dat nog noodzakelijk was en nu blijkt dat die boeken helemaal niet zouden besmet worden. Handhygiëne  en het dragen van een mondmasker is veel belangrijker volgens de GEES dan het ontsmetten van boeken."

Meer tijd om te lezen

Ondanks de lagere bezoekersaantallen bleef het aantal stukken dat werd ontleend redelijk stabiel.  Opvallend volgens Vanhoutte: "Dat betekent dus dat mensen meer meenemen en dat is een goed teken. Veel mensen hebben nu meer vrije tijd en kunnen misschien ook meer lezen. Ondanks Netflix bijvoorbeeld, zien we dat er veel vraag is naar series op dvd’s om te bingewatchen. "

In "Het Predikheren", de stadsbibliotheek van Mechelen, die recent is ingetrokken in een oud 17de-eeuws klooster, zien ze dezelfde trends. "Het is erg fel hè, we zien maar 50 procent van onze normale bezoekersaantallen", zegt Roel Van den Bril van de Mechelse bibliotheek. 

"Het grootste deel van de tijd is het erg rustig in de bibliotheek. Door de verstrengde maatregelen van de provincie Antwerpen hebben we heel wat leesplekken opnieuw verwijderd. Volgende week gaan we die opnieuw inrichten en gaan we de verblijfsfunctie van onze bib weer uitbreiden en daar kijken we naar uit."

Lees verder onder de foto.

Reisgidsen blijven staan

Ook hier is het aantal ontleende stukken minder fel gedaald dan het aantal bezoekers. "Qua uitleen van boeken zitten we op 75 procent van de normale gang van zaken", zegt Van den Bril. "We zien onder andere dat bijvoorbeeld de reisgidsen minder uitgeleend worden, maar opvallend, de reisverhalen worden dan weer meer dan normaal uitgeleend. Mensen dromen dus graag weg tijdens hun vakantie blijkbaar."

Naast een bibliotheek hebben ze in Mechelen ook een restaurant, een "bibbar" en verschillende zalen in het oude gebouw ondergebracht. De bedoeling is om een culturele hotspot te vormen waar ook workshops en culturele activiteiten kunnen worden georganiseerd. Bibliothecaris Van den Bril kijkt ernaar uit om deze ontmoetingsfunctie binnenkort ook opnieuw te kunnen uitbreiden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen