Minister van Onderwijs Weyts: "Er zijn risico's, maar we moeten doordoen. De scholen zijn klaar voor schooljaar"

De Vlaamse scholen zijn klaar voor de start van het nieuwe schooljaar, volgende week. Dat zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in een interview met VRT NWS. Ondanks de coronacrisis wil de minister er alles aan doen om de scholen maximaal open te houden. "Er zijn risico's, er zullen scholen naar code oranje gaan, maar we moeten doordoen."

De afgelopen maanden hebben we  geleerd dat we ons constant moeten aanpassen, zegt Weyts. "We zullen moeten leren leven met COVID-19, maar daarvoor moeten we niet al onze welvaart en ons welzijn overboord gooien. Er zijn risico's verbonden aan de volledige heropening van ons onderwijs, er zullen ongetwijfeld besmettingen worden vastgesteld in klassen die in quarantaine worden geplaatst en er zullen scholen in code oranje in plaats van code geel worden geplaatst. Maar we moeten doordoen en ervoor zorgen dat we zo veel mogelijk leerlingen zo veilig mogelijk naar de school laten komen."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Om dat te bereiken is er een concrete procedure uitgewerkt. "De experten kunnen aangeven wanneer ze bezorgd zijn over het pandemie-niveau in een bepaald arrondissement", zegt Weyts. "Vervolgens gaat men kijken om welke gemeenten het gaat en hoe de trend van pandemie is. Als men bezorgd is, wordt de betrokken gemeente verwittigd en wordt er een lokale crisiscel opgericht. Die probeert de oorzaak van de uitbraak te vinden. Als dan blijkt dat die in een woonzorgcentra ligt, dan hoeft men de scholen niet te sluiten. Ik wil altijd zo veel mogelijk de scholen in code geel houden en enkel bij wijze van uitzondering overschakelen naar code oranje."

Mondmaskers

Het dragen van mondmaskers in het middelbaar onderwijs is een heikel punt, maar onvermijdbaar, zegt Weyts. "Wees niet roekeloos door te zeggen dat alle mondmaskers weg moeten. Dat is gemakkelijk gezegd, maar veroorzaakt ongerustheid en angst waardoor mensen gaan afhaken. Laat ons hiermee starten, we zien later wel hoe een en ander evolueert."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

We moeten ook de positieve punten uit de coronacrisis meenemen naar de toekomst, zegt Weyts. Hij denkt daarbij aan de digitalisering, een professionalisering van het afstandsonderwijs of de organisatie van de zomerscholen. Daarnaast blijft de kennis van het Nederlands cruciaal. "We starten dit jaar al met de taalscreening bij de kinderen van de laatste kleuterklas.  We gaan bij ongeveer 1.500 kleuters de eerste versie van die taalscreening toepassen. Daar gaan we dan uit leren om volgend schooljaar alle kinderen te kunnen testen."

Lerarentekort

De minister wil ook iets te doen aan het tekort aan leraren. Zo zullen mensen die uit de privé naar het onderwijs overstappen voor bepaalde knelpuntvakken tot acht jaar anciënniteit kunnen meenemen. Daarnaast wil Weyts ook sleutelen aan de lerarenopleiding. Daar wil hij enerzijds de lat hoger leggen, maar aan de andere kant wil hij het beroep meer waarderen door onder andere een snellere benoeming. 

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

"De lerarenopleiding heeft vandaag een niet-bindende toelatingsproef. Dat is eigenlijk geen toelatingsproef. Ik wil ervoor zorgen dat als er tekorten worden vastgesteld bij de toelatingsproef, daar iets aan gedaan wordt in het eerste jaar van de opleiding", zegt Weyts. "Aan de andere kant zorgen we er ook voor dat er in de toekomst meer zekerheid is, dat we diegenen die afstuderen na een jaar kunnen evalueren en vervolgens hopelijk ook vast benoemen. Om de waardering van het beroep te ondersteunen,  moet de mogelijkheid om iemand te ontslaan aangepast worden. Dat is nodig om tegen diegenen te kunnen optreden die de vaste benoeming gebruiken als een schild tegen misbruik of incompetentie."

Meest gelezen