Nieuwe fietsstraat in Beveren valt niet in de smaak bij buurtbewoners: "Ik krijg er hoofdpijn van"

Een pas geverfde nieuwe fietsstraat in Beveren leidt tot klagende buurtbewoners. Zij beweren dat de straat bij zonnig weer rood oplicht en dan pijn doet aan de ogen. Opmerkingen als "Ik krijg er hoofdpijn van" en "Het is hier precies een hoerenkot", zijn alomtegenwoordig. 

Beveren is zeker niet de eerste gemeente waar buurtbewoners klagen over de kleur van de fietsstraat. Toen Gent vijf jaar geleden als eerste stad van het land de fietsttraat introduceerde, kwamen er soortgelijke klachten. En net als Gent zegt ook Beveren nu aan de inwoners dat ze geduld moeten hebben. De rode kleur zou na enige tijd minder fel worden. 

Waarom geen andere kleur?

Beveren houdt, ondanks de negatieve reacties, voet bij stuk. De gemeente is niet van plan om de fietsstraat weer te verwijderen of, zoals wel eens gevraagd wordt, een andere kleur te gebruiken. Dat kan ook niet zomaar. Fietsstraten moeten een rode kleur hebben om ook als zodanig (h)erkend te worden. In een fietsstraat mogen fietsers immers de hele breedte van hun rijbaan gebruiken en dus naast elkaar rijden. Auto's mogen niet inhalen en ook voetgangers moeten uitkijken als ze een fietsstraat kruisen.

Daarom wordt er in fietsstraten ook niet gekozen voor geel of oker. Die kleur is voorbehouden voor fietssuggestiestroken. Daar heeft de fietser geen enkel 'recht' of bescherming. Ze worden net aangelegd in straten die eigenlijk te smal zijn om veilig zowel een auto als een fiets te laten rijden.  Om automobilisten er attent op te maken dat ze niet alleen op de wereld zijn, wordt een geel of oker pad aangelegd waar fietsers kunnen rijden. 

Elke verandering vraagt tijd

Mensen moeten ook nog wennen aan het idee van een fietsstraat. Het is een relatief nieuw gegeven in veel steden en gemeenten. Fietsstraten zetten ook het traditioneel gebruik van de openbare weg op zijn kop. De auto is in zo'n straat niet langer koning, de fietsers mogen er de hele breedte van hun rijbaan gebruiken.

De fietsers palmen alles in en houden weinig rekening met andere weggebruikers

Buurtbewoonster in Beveren

Met de opkomst van speedpedelecs en e-bikes halen fietsers ook hogere snelheden. Ook dat is wennen voor de buurtbewoners. "De fietsers palmen alles in en houden weinig rekening met andere weggebruikers", klaagt een buurtbewoonster. 

Alles voor de veiligheid

Net omdat de rollen zo drastisch worden omgedraaid is het nodig dat een fietsstraat opvalt, benadrukt Jan Verhavert van de Fietsersbond: "Wij zijn voorstander van een gekleurd fietspad omwille van de zichtbaarheid en de veiligheid. Een volledig gekleurde fietsstraat is nog altijd de beste oplossing omdat het de automobilist er constant aan herinnert waar hij rijdt. Het is ook duidelijker voor wie vanuit een zijstraat een fietsstraat oprijdt".

Radio 2

Meest gelezen