Op café in levend erfgoed: Sociëteit Sanseveria zoekt cafés ouder dan 50 jaar waar pintjes minder dan 1,5 euro kosten

Een keer per maand gaan de oprichters van de Sociëteit Sanseveria op prospectie. Ze zoeken een café met geschiedenis en veel verhalen. Als het café wordt goedgekeurd, gaan alle leden samen op café. Vandaag bezoeken ze café Welkom in Kortessem. Dat café bestaat 100 jaar en al 60 jaar lang is er aan het interieur niets meer veranderd. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig? 

"De sociëteit Sanseveria houdt van het traditionele Vlaamse volkscafé waar de notaris langs de postbode zit. En waar mensen meer bezig zijn met wat hen verbindt dan wat hen onderscheidt", zegt medeoprichter Igor Maseroli. 

Eens de sociëteit het café goedgekeurd heeft, worden de leden op de hoogte gebracht en gaan ze samen naar het volkscafé. Ze zijn ondertussen al met 56. Een lidmaatschap kost 10 euro per jaar maar elke eerste pint van de maand is gratis. “Het geld gaat zo volledig naar de volkscafés”, zegt Igor. 

De Sociëteit Sanseveria houdt van het traditionele Vlaamse Volkscafé waar de notaris langs de postbode zit.

Igor Maseroli, medeoprichter

In café Welkom ontbreekt het ook niet aan verhalen. Elk weekend is er hanenzingen. Je brengt je haan mee, geeft op hoe vaak die gaat kraaien en wie er het dichtst bij zit, is de winnaar. Een buur wordt knorrig van het  lawaai en laat dat ook duidelijk verstaan. Stof genoeg voor veel commentaar. Of een ander café organiseerde de verkiezing van de langste prei: 2 meter 56! “Zo'n verhalen zijn erfgoed, die mogen niet verloren gaan”, zegt Stef Geers, een van de andere oprichters.  

Sanseveria

De mannen brengen op hun facebookpagina elke maand het verhaal van een ander volkscafé. Volgens Kris Rogiers, de derde oprichter, werkt het aanstekelijk, want het aantal leden neemt voortdurend toe. “Als we naar het café gaan, nemen we ook een sanseveria mee voor de cafébaas. Vrouwentongen heet die plant in de volksmond. Je ziet ze vaak in die bruine cafés. Ze zijn taai, net zoals het café zelf. En we hopen ook, net zoals de plant, dat die bruine cafés nog lang blijven bestaan.”

Meest gelezen