Radio 2

Opnieuw brokstukken aan schutterstoren Zelzate, gemeente pleit voor snelle afbraak

Gemeente Zelzate wil dat de schutterstoren aan de markt snel verdwijnt om gevaarlijke situaties te vermijden. Bij het stormweer van de voorbije dagen kwamen opnieuw brokstukken los. De sloopvergunning is klaar, de gemeente dringt nu aan bij de eigenaar om echt met de werken te beginnen. 

De schutterstoren in Zelzate, aan de markt, is in erg slechte staat. Het gaat om een toren van 33 meter hoog met een bijzondere historische waarde. Het bouwwerk is bijna 100 jaar oud, in heel Vlaanderen zijn er nog maar enkele dergelijke schutterstorens over. Toch wil de gemeente Zelzate nu dat de toren helemaal afgebroken wordt om gevaarlijke situaties te vermijden. "Er zit een enorm gat in de toren en bij elke storm komen er stukken naar beneden. Ik heb deze week ook foto's gekregen van bezorgde inwoners met planken en andere zaken op die in hun tuin terecht gekomen waren. Gelukkig zonder veel erg, maar dit kan niet blijven duren", zegt burgemeester Brent Meuleman (SP.A). Eerder deze lente moest een deel van de markt ook al afgesloten worden omdat er brokstukken terecht waren gekomen na een storm. 

"Sloopvergunning ligt klaar"

De gemeente had eerder al aangedrongen bij de eigenaar van de schutterstoren om renovatiewerken op te starten. "Hij wil de kosten ervan niet dragen. De toren zal dus gesloopt moeten worden. De vergunning is afgeleverd. De werken mogen, wat ons betreft, zo snel mogelijk starten." Zelzate dringt nu aan bij de eigenaar om met de sloop te beginnen. 

Meest gelezen