Sputnik

Russische president Poetin: "Rusland is klaar om ordetroepen naar Wit-Rusland te sturen als protest gewelddadig wordt"

Rusland is klaar om ordetroepen in te zetten in Wit-Rusland als het volksprotest daar in geweld zou ontaarden. Maar, zo zegt de Russische president Vladimir Poetin, "nu is daar nog geen nood aan en ik hoop dat dat nooit zo zal zijn".

Al sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus komen Wit-Russen dagelijks op straat om te protesteren tegen het volgens hen vervalste resultaat van die verkiezingen. Ondanks een groeiende populariteit van oppositiekandidate Svetlana Tichanovskaja won zittend president Aleksander Loekasjenko die verkiezingen met 80 procent van de stemmen. Tichanovskaja haalde bijna 10 procent.

Loekasjenko waarschuwde eerder al dat hij desnoods hard zou optreden tegen de betogers. De Wit-Russische president heeft zijn Russische collega Poetin ook gevraagd om Russische ordetroepen klaar te houden, mocht Wit-Rusland die nodig hebben om weer controle over het protest te krijgen. Poetin maakte dat bekend tijdens een televisie-interview (foto onder).

Volgens Poetin is Rusland klaar om zijn buurland bij te staan mocht het protest in geweld ontaarden. Maar hij voegde er wel aan toe dat hij en Loekasjenko het erover eens zijn dat daar "nu nog geen nood aan is". "En ik hoop dat dat nooit zo zal zijn en de situatie in Wit-Rusland stabiliseert."

"We zijn overeengekomen die ordetroepen niet te gebruiken tot de situatie uit de hand loopt en extremistische elementen met politieke slogans als dekmantel bepaalde grenzen overschrijden, bandieterij uithalen, auto's, huizen en banken in brand beginnen te steken of overheidsgebouwen beginnen in te nemen."

Poetin waarschuwde het Westen ook zich niet te moeien met het protest. Hij beschuldigde "buitenlandse krachten" ervan politiek gewin te willen halen uit de onrust in Wit-Rusland.

IJzeren vuist

Loekasjenko is al 26 jaar aan de macht in Wit-Rusland en bestuurde het land al die tijd met ijzeren vuist. Verschillende oppositiekandidaten die aan de presidentsverkiezingen wilden deelnemen, werden onschadelijk gemaakt door ze bijvoorbeeld in de gevangenis te gooien.

Ook Tichanovskaja's man werd verhinderd aan de verkiezingen deel te nemen, waarop zij zijn plaats innam. In de weken voor de verkiezingen kreeg ze een massa supporters op de been, maar die volkswil naar veranderingen in het land uitte zich niet in de "officiële" stembusuitslag.

Meest gelezen