De Arche de la Défense in Parijs.
AFP or licensors

Moet je in quarantaine na een dienstreis naar Parijs? Corona-infolijn en Buitenlandse Zaken spreken elkaar tegen

Zijn een coronatest en quarantaine verplicht voor wie terugkeert uit een rode zone (wat Parijs sinds gisteren is) en daar was voor een noodzakelijke reis? Ja, zegt de overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Neen, zegt de corona-infolijn. VRT NWS zocht uit welke regels en welke uitzonderingen er gelden.

Een hele reeks regio's in Frankrijk kregen gisteren (woensdag 26 augustus 2020, red.) code rood van de overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Dat betekent enerzijds dat niet-noodzakelijke reizen naar die gebieden verboden zijn en anderzijds dat terugkerende reizigers in quarantaine moeten en zich moeten laten testen op het coronavirus. Maar wat met reizigers die wél naar die regio's moeten, bijvoorbeeld voor het werk? Welke regels gelden voor hen?

Even telefoneren

We bellen met de corona-infolijn en geven ons uit als medewerker van een internationaal bedrijf. Volgens de telefonisten bij de corona-infolijn is de situatie duidelijk.

VRT NWS: "Ik moet voor het werk volgende week een dag naar Parijs, voor een meeting op de Franse afdeling. Mag dat?"

Telefoniste: "Dat is een dienstreis, dat mag."

VRT NWS: "Moet ik me laten testen bij thuiskomst?"

Telefoniste: "Dat is niet nodig".

VRT NWS: "En moet ik twee weken in quarantaine?"

Telefoniste: "Als u daar bent voor een essentiële verplaatsing, zoals een dienstreis, moet u niet in quarantaine en moet u niet getest worden.

VRT NWS: "Echt niet?

Telefoniste: "Echt niet mevrouw. We raden u wel aan om u te laten testen, maar we kunnen het niet verplichten." 

VRT NWS: "Bedankt! Daag!"

Ook collega Marieke Dermul belde met de corona-infolijn en kreeg dezelfde antwoorden. Bekijk hieronder de video:

Videospeler inladen...

Wat zegt Buitenlandse Zaken?

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken fronst de wenkbrauwen en spreekt de corona-infolijn resoluut tegen. "Iedereen moet zich laten testen na een verblijf in een rode zone, of je daar nu was om een dringende reden of niet", zegt woordvoerder Karel Lagatie aan de telefoon. "Ook de quarantaine is verplicht, of het nu om een essentiële reis gaat of niet. Maar daar geldt een uitzondering voor sommige erg specifieke beroepsgroepen." Over welke beroepsgroepen dat gaat, leest u onderaan dit artikel.

Wie heeft het bij het rechte eind?

De website info-coronavirus.be geeft uitsluitsel. Volgens de website van de federale overheid heeft Buitenlandse Zaken gelijk. Wie terugkeert uit een rode zone, ook al was hij of zij daar voor een essentiële verplaatsing, moet in quarantaine én moet zich laten testen.

Welke reizen zijn essentiële reizen?

Voor welke groepen geldt een uitzondering voor de quarantaine?

  • Mensen die op de grens wonen tussen ons land en een rode zone.
  • Vervoerspersoneel, zoals vrachtwagenchauffeurs, tijdens het uitoefenen van hun job.
  • Diplomaten, personeel van internationale organisaties, militairen, politie-agenten, douaniers, humanitaire hulpverleners en journalisten. Maar enkel en alleen tijdens het uitoefenen van hun beroep.
  • Reizigers op doorreis.
  • Zeevaarders tijdens hun werk.
  • Hooggekwalificeerde onderdanen, die in het buitenland moeten zijn voor het werk. Bijvoorbeeld topsporters, die een belangrijke wedstrijd hebben.
  • Leerlingen, studenten en stagiairs die dagelijks heen en weer reizen.

Wat als ik maar heel kort in een rode zone ben, bijvoorbeeld één dag?

Ook dan gelden dezelfde regels: quarantaine en een test zijn voor iedereen verplicht. Wat dan niet hoeft, is het invullen van het terugkeerformulier, het zogenoemde "passenger locator form". Sinds 1 augustus moet iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland verbleef, het onlineformulier invullen. Wie het correct invult krijgt een QR-code die aan de grensovergangen gevraagd kan worden. Moet je in quarantaine, dan krijg je hierover ook een sms.

Zit je met meer vragen over de regels omtrent reizen naar het buitenland? Op de website info-coronavirus.be kan je alles rustig nalezen.

Meest gelezen