Radio 2

Rokende ouders en grootouders verboden aan schoolpoorten Eeklo: "Zien roken, doet roken"

Aan zo'n vijf schoolpoorten in Eeklo zijn er dikke rode lijnen geschilderd om rookvrije zones aan te duiden. Met de actie wil de stad vermijden dat ouders en grootouders roken in de buurt van kinderen. "Zien roken, doet roken", zegt burgemeester Luc Vandevelde (SMS).

"Kinderen kopiëren gedrag. Als zij volwassenen zien roken, dan zouden ze kunnen denken dat dat normaal is. Terwijl het eigenlijk een dodelijke verslaving is", zegt burgemeester Luc Vandevelde (SMS). "Daarom willen we dat er niet gerookt wordt aan schoolpoorten. De rode lijnen duiden rookvrije zones aan, daar is het echt verboden om te roken."

Kinderen kopiëren gedrag. Als zij volwassenen zien roken, dan zouden ze kunnen denken dat dat normaal is. Terwijl het een dodelijke verslaving is

Burgemeester Luc Vandevelde (SMS) van Eeklo

Gevolgen van roken

"We willen de jeugd sensibiliseren en aandacht geven aan de gevolgen van roken", legt de burgemeester uit. "Het is een visuele actie met dikke rode strepen waarop staat 'Rookvrije zone'. We willen de ouders, de begeleiders, de leerkrachten, de leveranciers maar ook de leerlingen waarschuwen. De strepen zijn een opvallende barrière waar iedereen over moet, je kan er niet om heen."

Een beetje sociale controle zal daarbij nodig zijn: "Er is afgesproken met de leerkrachten en iedereen van de school om erop te letten wanneer iemand tóch staat te roken. Die kunnen de rokers erop wijzen dat het absoluut verboden is om daar te roken", zegt de burgemeester. 

Er zou op de scholen een nultolerantie moeten zijn op het vlak van roken
Burgemeester Luc Vandevelde (SMS) van Eeklo

"Roken kan ernstige gevolgen hebben. We hebben het actieplan ook opgenomen in het werkingsprogramma en in het meerjarenplan van de stad. We willen een gezond milieu en willen sensibiliseren", zegt burgemeester Vandevelde. "We zijn met deze actie begonnen aan de schoolpoorten omdat we eerst de jeugd willen bereiken. Maar niks sluit uit dat we dit niet kunnen uitbreiden aan de stadsgebouwen en andere openbare gebouwen."

Goede voorbeeld

De rode lijnen zijn te zien aan de schoolpoorten, op het terrein van de school zelf, maar ook een deel op het openbaar terrein: "Dat doen we voor de ouders en de grootouders. Zij moeten die rode barrière niet over, maar we willen hen toch ook een beetje aanmoedigen om niet te roken als je je kind of kleinkind komt afhalen aan de school. Het goede voorbeeld geven is heel erg belangrijk. Want zien roken, doet roken."

Er zullen geen politiecontroles uitgevoerd worden en er gaan geen gasboetes uitgeschreven worden, benadrukt de burgemeester. Op dit moment zijn er rode strepen aangebracht aan 5 schoolpoorten, waarvan er nog een moet komen in september.

Meest gelezen