Schilderij "Twee lachende jongens" van Frans Hals voor derde keer gestolen uit museum in Nederland

Het schilderij "Twee lachende jongens" van de Nederlandse kunstschilder Frans Hals is gisterenochtend gestolen uit het museum Het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Het is de derde keer dat het meesterwerk verdwijnt. De politie is een uitgebreid onderzoek gestart. 

Omstreeks 3.30 uur ging het alarm af in het museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Volgens de politie -die de inbrekers niet kon onderscheppen- hadden de inbrekers de achterdeur van het museum geforceerd en doelgericht de Frans Hals van de muur gehaald. 

"De twee lachende jongens" kwam tot stand in 1627. Het kunstwerk is eigendom van het Museum Hofje van Mevrouw van Aerden in het Utrechtse Leerdam en heeft een geschatte waarde van vijftien miljoen euro. Frans Hals (1582-1666) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Oude Hollandse Meesters. 

Voor de derde keer gestolen

Het is niet de eerste keer dat het meesterwerk verdwijnt. In 1988 werd "De twee lachende jongens" eveneens gestolen, samen met "Bosgezicht met bloeiende vlier" van Jacob van Ruisdael. Negen jaar geleden viel het doek ook al in handen van inbrekers. Het kunstwerk was toen zes maanden zoek. 

Sinds het kunstwerk in 2011 ook al verdween, is de beveiliging van het museum flink opgeschroefd. Zo is de plek waar de duurste schilderijen hangen niet meer direct toegankelijk voor publiek en alleen onder begeleiding te bezoeken. De Nederlandse recherche is een uitgebreid onderzoek gestart. De politie roept de inbrekers op om zich te melden. 

Hopelijk is het schilderij snel weer terug in het Hofje, waar het hoort

Burgemeester van Vijfheerenlanden (Leerdam) Sjors Frölich

In Leerdam is geschokt gereageerd op de kunstroof. Burgemeester Sjors Fröhlich noemt de diefstal "droevig nieuws" en hoopt dat het schilderij "snel terug belandt waar het hoort." Bij het museum Hofje van Mevrouw van Aerden wil niemand reageren. 

Meest gelezen