Videospeler inladen...

Stil protest voor meer perspectief in coronatijden: "Er is nog geen licht aan het einde van de tunnel"

Om kwart na twaalf heeft de cultuur- en evenementensector onder de naam "Sound of silence" een stil protest gehouden op grote pleinen in verschillende Vlaamse steden. Ze willen meer toekomstperspectief. Concreet werd het gelijknamige nummer van Simon & Garfunkel abrupt onderbroken, gevolgd door enkele minuten stilte. "Het is niet vijf vóór twaalf, het is kwart óver twaalf", klinkt het.

Met hun stil protest willen ze meer aandacht voor het maatschappelijke belang van sociaal contact en samenkomen. De door het uitbreken van het coronavirus opgelegde beperkingen houden onvoldoende rekening met de werkbaarheid voor de getroffen sectoren en bieden te weinig perspectief op langere termijn, vinden ze. De actie ging door in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Mechelen.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Op de grond op ieder plein is een groot oranje kruis gemaakt met tape en daarop zijn kleine podia gebouwd. "Daar hebben we onze consumenten, het publiek op geplaatst", zegt Niels Goyvaerts van Sound of silence aan VRT NWS. "Het gaat om de trouwer die zijn trouwfeest niet heeft kunnen vieren, de communicant die zijn communie niet kon doen, de voetbalsupporter die zijn voetbalmatch niet kan bijwonen. Al die mensen geven we vandaag een podium."

De actie is een initiatief van de cultuur- en eventsector, maar wil breder gaan. "We vragen eigenlijk zuurstof voor onze hele samenleving, want achter veel gevels van huizen spelen zich momenteel drama’s af", zegt Goyvaerts. Hij ziet een rechtstreekse link tussen bijvoorbeeld incidenten zoals die in Blankenberge en het uitblijven van uitlaatkleppen. "We moeten de maatschappij terug wat perspectief geven. Er is momenteel geen licht aan het einde van de tunnel."

Bekijk hieronder per stad de beelden van de actie:

Antwerpen:

Videospeler inladen...

Brugge:

Videospeler inladen...

Brussel:

Videospeler inladen...

Gent:

Videospeler inladen...

Hasselt:

Videospeler inladen...

Leuven:

Videospeler inladen...

Mechelen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen