AFP or licensors

Topman van Tiktok stapt al na enkele maanden op

De topman van Tiktok heeft al na enkele maanden zijn ontslag ingediend. Kevin Mayer vertrekt naar eigen zeggen door de politieke druk rond de populaire app. De Amerikaanse president Donald Trump wil Tiktok verbieden als het niet snel zijn Amerikaanse tak verkoopt. Tiktok is onderdeel van een Chinees bedrijf, waardoor de Amerikanen bang zijn dat China via Tiktok toegang kan krijgen tot allerlei gegevens. 

Kevin Mayer staat nog maar sinds mei dit jaar aan het hoofd van de populaire app, maar gooit nu al de handdoek in de ring. Dat heeft alles te maken met de politieke druk vanuit Washington op het bedrijf, zo schrijft Mayer in een brief aan zijn werknemers. Door die druk krijgt zijn functie een andere invulling dan toen hij de baan aanvaardde, zo zegt hij.

De vooral bij jongeren populaire app Tiktok is in handen van het Chinese concern ByteDance en net dat is president Trump een doorn in het oog. Volgens Trump vormt Tiktok een probleem voor de Amerikaanse veiligheid, omdat het Chinese bedrijf heel veel informatie over Amerikanen kan verzamelen en die kan doorgeven aan de Chinese overheid. 

Trump wil daarom ByteDance verplichten om de Amerikaanse tak van Tiktok te verkopen. Het heeft daarvoor 90 dagen gekregen om die tak aan een Amerikaans bedrijf te verkopen. Gebeurt dat niet, dan wil Trump de app verbieden.

Microsoft en Oracle zouden kandidaat zijn om Tiktok over te kopen. 

Meest gelezen