Videospeler inladen...

Ondernemer wil viroloog Van Ranst voor rechter brengen: "Grote economische schade aangericht door uitspraken"

De Vlaamse ondernemer Rudi De Kerpel heeft viroloog Marc Van Ranst gedagvaard, omdat hij volgens hem "onnodig grote economische en maatschappelijke schade heeft aangericht met ongenuanceerde en roekeloze uitspraken". Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Ondernemer Rudi De Kerpel eist een symbolische schadevergoeding van één euro en schakelt daarvoor advocaat Walter Damen in. De reden? Volgens hem heeft viroloog Marc Van Ranst onnodig schade aangericht met ongenuanceerde uitspraken. 

"Met de regelmaat van de klok verspreidt Van Ranst in de media en via Twitter zelf informatie en adviezen, nog voor de overheid deze heeft kunnen communiceren", zegt De Kerpel.

Men kan én expert zijn, én een eigen mening hebben

Marc Van Ranst, Viroloog

De ondernemer verwijst onder meer naar de oproep van Van Ranst om niet naar Antwerpen te komen (zie tweet hieronder), met volgens hem "desastreuze gevolgen voor de lokale economie".

"Elke epidemioloog zegt daarover hetzelfde", reageert Van Ranst op de bewuste tweet. "Op dat moment was Antwerpen één van de hotspots in Europa. In andere landen zou Antwerpen in lockdown zijn geweest. De Antwerpse gouverneur heeft daarna ook gezegd: 'kom niet naar Antwerpen'."

Hij wijst er intussen ook op dat hij nog geen dagvaarding ontvangen heeft en dus ook niet weet wat erin staat. "Maar hun advocaat zal drie dingen moeten doen: (1) bewijzen dat ik een fout heb gemaakt - dat zal niet eenvoudig zijn -, (2) bewijzen dat die fout geleid heeft tot economisch verlies van zijn cliënten en (3) een ereloonnota sturen naar die cliënten. Dat laatste zal makkelijker zijn."

Hoe dan ook beweert Van Ranst niet onder de indruk te zijn van dit "afleidingsmanoeuvre". "Meneer De Kerpel is aangesteld als regeringscommissaris bij de VRT door de Vlaamse regering. Wanneer het hoofd van de Vlaamse regering in de problemen zit, is dit een welgekomen afleiding. Ik ben me verder bewust van de impact van tweets als expert, net als mijn recht op de vrijheid van meningsuiting als burger. Men kan én expert zijn, én een eigen mening hebben.

Herbekijk de reportage in "Het Journaal" en de reactie van Van Ranst:

Videospeler inladen...

Meest gelezen