Vijf hangbuikvarkens waarschijnlijk gedumpt in het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee

In het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee zijn deze week vijf hangbuikzwijnen achtergelaten. Ze zijn wellicht gedumpt door de eigenaar. Momenteel worden ze opgevangen in het vogel- en zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder.

De vijf hangbuikvarkens zijn maandag aangetroffen in het Meerdaalwoud.  De leden van het Agentschap Natuur en Bos hebben geprobeerd door middel van een metalen vangkraal de dieren te vangen. Woensdag werd dan het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder gecontacteerd om de beesten te komen ophalen. 

"Verzorging van hangbuikvarkens wordt vaak onderschat"

"Vermoedelijk zijn de dieren gedumpt", zegt Rudi Oyen van het Opvangcentrum. "Mensen kopen de beestjes vaak onbezonnen als ze nog klein zijn. Maar wanneer de dieren opgroeien tot varkens komt er meer verzorging bij kijken dan men denkt. Dat wordt vaak onderschat en dan worden de dieren achtergelaten", zegt Oyen nog.  

"Gedumpte dieren gevaarlijk voor dier en weggebruiker

"Als dieren worden achtergelaten, dan vormen ze een gevaar voor het welzijn van het dier, maar ook voor de weggebruiker. Zo'n dier is zich vaak niet bewust van het gevaar als het de weg oploopt. Dan houden we ons hart vast dat er niks gebeurt", voegt Rudi Oyen van het Dierenopvangcentrum er nog aan toe. 

Adoptanten gezocht voor de dieren

"We zijn nu op zoek naar adoptanten voor de hangbuikzwijnen. Dat zijn mensen die één of meer dieren een thuis willen bezorgen. Zij kunnen contact opnemen met het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum", besluit verantwoordelijke Rudi Oyen.

Meest gelezen