Vlaming Stef bouwt podium in Tour de France: "Nice en Parijs rode zone? Terug in België ga ik in quarantaine"

In Nice start dit weekend de Tour de France. Buitenlandse Zaken in ons land beschouwt de Franse Azurenkust als een rode zone voor corona. Stef Mertens uit Schoten is verantwoordelijk voor de opbouw van de aankomst en het podium. "Wij werken in een veilige bubbel maar de sfeer is door corona helemaal anders", zegt hij op Radio 2 Antwerpen.

"Het is mijn 24e jaar in de Tour met het bedrijf Movico", zegt Stef Mertens op Radio 2 Antwerpen. "Ik ben nu in Nice aan de aankomst van dit weekend. Samen met 50 collega's en 25 trucks zijn wij verantwoordelijk voor zowat alles hier. Het podium, de boog, enkele studio's en kantoren voor organisator ASO. Elke ochtend bouwen we dat op en 's avonds breken we het opnieuw af, op naar de volgende locatie. Maar de sfeer is dit jaar toch helemaal anders met corona. Iedereen is uiterst voorzichtig tot op het paranoïde af."

Na de Tour ga ik in België in quarantaine. Dat hoort nu eenmaal bij de job

Stef Mertens

"Ook de Franse autoriteiten hebben Nice intussen tot rode zone uitgeroepen," gaat Mertens voort. "Er zijn hier ontzettend strenge regels in het openbaar. Overal en altijd moet je het mondmasker dragen. Wij dus ook als we werken. Het gevolg van dit alles is natuurlijk dat we na de Ronde van Frankrijk in quarantaine moeten. Maar dat nemen we erbij, we zijn al blij dat de Tour kan doorgaan. Het is geen eenvoudige tijd in de evenementensector."

"Ik mis de Franse hartelijkheid"

Toch is het voor Mertens een vreemde Tour. "Ik mis de hartelijkheid van andere jaren. Fransen kussen graag en ik ken hier ook veel volk. De aperitiefjes zijn bijvoorbeeld verdwenen. Dat valt me emotioneel wel zwaar. Los daarvan is het heel veilig werken in de Tour", zegt Mertens op Radio 2 Antwerpen."Mijn collega's en ik hebben ter plaatse een negatieve covidtest afgelegd. Dat stemt ons hoopvol. Ons bedrijf is een bubbel op zich en wij hebben geen contact met de renners of pers. Overal staan handgels en onze werkzone is hermetisch afgesloten. We worden zelfs bewaakt door securitymensen. Hier komt geen kat binnen. Een van onze directeurs die langskwam, is door de organisatie zelfs naar huis gestuurd omdat hij niet cruciaal was voor de Tour."

Kan Stef nog een tip geven voor Wout Van Aert of andere landgenoten die hopen op ritwinst in Nice? "Ik moet je teleurstellen. Ik ken dan wel alles van de aankomstzone maar ik kijk eigenlijk nooit naar het wielrennen", lacht Mertens. 

Meest gelezen