Videospeler inladen...

Collega-minister Weyts (N-VA) verdedigt Jambon: "Sommigen willen hier rekeningen vereffenen, politiek spel gespeeld"

Collega-minister in de Vlaamse Regering Ben Weyts (N-VA) neemt het op voor minister-president Jan Jambon (N-VA): "Ik denk dat minister Jambon heel oprecht en eerlijk heeft gesproken. Sommigen willen hier rekeningen vereffenen. Er wordt een politiek spel gespeeld", klinkt het fel. 

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ligt onder vuur, omdat hij als minister van Binnenlandse Zaken tóch zou geweten hebben van het hardhandige politie-optreden in de luchthaven van Charleroi, 2,5 jaar geleden. Nochtans had hij de voorbije week altijd gezegd dat hij "nog nooit over die zaak gehoord had." 

De feiten in een notendop, waar gaat het over?

 

Meer dan twee jaar geleden, op 23 februari 2018, wil Jozef Chovanec, een Slovaakse man, een vlucht nemen vanop de luchthaven van Charleroi. Maar hij gedraagt zich agressief en wordt door de politie van het vliegtuig gehaald en in een cel gestoken. Daar loopt het volledig mis. Chovanec slaat een volle minuut met zijn hoofd tegen de muur, zes agenten proberen hem in bedwang te houden, één agent gaat 16 minuten op hem zitten, een vrouwelijke agente doet de Hitlergroet en na meer dan veertig minuten komt een ambulancier de cel binnen die Chovanec meteen een injectie geeft met een kalmeringsmiddel. Maar Chovanec krijgt een hartstilstand en overlijdt enkele dagen later. Meer dan twee jaar lang wordt er intussen al een onderzoek gevoerd en vorige week zijn de camerabeelden van de politieactie gelekt in de media. Een tijdslijn over de feiten, het onderzoek en wie wat op welk moment wist, kan je hier vinden.

"Ik denk dat minister Jambon heel oprecht en eerlijk heeft gesproken", verdedigt Ben Weyts, (N-VA) minister in diezelfde Vlaamse Regering hem. "Er zijn geen slechte intenties mee gemoeid. Soms weet je zaken van twee jaar geleden niet meer. Ik kan ook met het hand op het hart zeggen dat ik niet perfect weet met wie, waarover ik welke ontmoeting heb gehad. Laat staan dat ik van al mijn kabinetsleden weet wie zij gezien hebben, 2,5 jaar geleden."

Soms weet je zaken van twee jaar geleden niet meer

Ben Weyts - Vlaams minister van Onderwijs

Weyts denkt dat er in dit verhaal ook andere zaken meespelen. "Ik kan me  niet van die indruk ontdoen. Sommigen willen hier rekeningen vereffenen. Er wordt een politiek spel gespeeld, laat ons hier niet in meegaan."

Hij wijst ook andere (ex-)ministers met de vinger: "Jambon zegt dat hij de Slovaakse ambassadeur niet persoonlijk gesproken heeft. Andere federale ministers hebben dat wel gedaan. Daar is nooit enige ruchtbaarheid aan gegeven, die worden niet ter verantwoording geroepen. Zij lijken de dans te ontspringen. De discussie over de federale regeringsvorming speelt hier ook mee. Ik heb alle vertrouwen in Jambon."

Andere federale ministers hebben wel contact gehad met de Slovaakse ambassadeur. Daar is nooit enige ruchtbaarheid aan gegeven, die worden niet ter verantwoording geroepen

Ben Weyts - Vlaams minister van Onderwijs

Bekijk hier de analyse van onze politiek verslaggever Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen