Facebook Picardstraat

Zomerstraat Molenbeek groot succes: "Hopen op verlenging in weekends en woensdagnamiddag"

Vandaag is de laatste dag van de autovrije Picardstraat in centrum Molenbeek. De speelstraat is een gigantisch succes met z'n zwembad, speeltuigen, vertelnamiddagen en vooral véél vrije ruimte. Daar blijkt enorm veel nood aan te zijn in de dichtbevolkte wijk met veel appartementen en amper buitenruimte. De buurt hoop dan ook op een vervolg. 

Tim Gatzios is een gelukkig man. Als één van de initiatiefnemers van de speelstraat in Molenbeek kan hij terugkijken op een prachtige zomer. "Oorspronkelijk was het de bedoeling om een weekje zo'n zomerstraat te houden. Maar het was meteen een enorm succes. Heel wat bewoners kwamen buiten uit de straat, en de omliggende wijken. Kinderen kwamen spelen en het speelgoed gebruiken, mensen een glas drinken. Omdat er zoveel interesse was, hebben we aan de gemeente gevraagd om het te verlengen. En dat mocht dus tot nu. Dat maakt me ontzettend gelukkig (lacht)." (Tekst gaat verder onder foto)

Foto: Mede-organisator Tim Gatzios

De speelstraat in de Picardstraat is er gekomen na de lockdown. Heel wat kinderen en buren zaten toen maanden geïsoleerd. De nood aan een plek om zich uit te leven was dus groot. Tim Gatzios: "Molenbeek heeft veel inwoners die vrij arm zijn. Ze wonen op kleine appartementen met veel mensen. Zo waren we op het idee gekomen om de straat die anders heel druk is, verkeersvrij te maken. Zodat de inwoners uit hun appartementen kunnen komen. Dat hebben ze ook volop gedaan, wat toont dat er écht nood aan is."

Onze zomerstraat heeft echt aangetoond wat er gebeurt als je auto's weghaalt. Mensen leren elkaar kennen en worden vrienden

En dus volgt de vraag of de speelstraat definitief wordt. "Dat valt moeilijk te zeggen. Dat zou de buurt natuurlijk graag willen. En heel veel bezoekers van de straat hebben dat ook gevraagd. Of de Picardstraat bijvoorbeeld in de weekends en woensdagnamiddag verkeersvrij kan worden. En mensen die ook meteen vragen of ze daar niet bij kunnen helpen. Maar of het zover komt, is momenteel afwachten omdat daar veel bureaucratie bij komt kijken."

Maar dat het project een succes was, is duidelijk. "Het heeft echt aangetoond dat als je auto's weghaalt uit een straat, het sociaal contact verbetert. De auto's die daar doorrijden of geparkerd staan, vormen echt een obstakel. We hebben gezien wat dat doet als je die weghaalt. Kinderen leren elkaar kennen, mensen worden vrienden. Dat is wondermooi." 

Facebook Picardstraat

Meest gelezen