15 historische baksteentunnels in Rupelstreek toegankelijk voor publiek, en: "We gaan nog meer tunnels openen"

In de Rupelstreek zijn een 15-tal historische tunnels van steenbakkerijen in Boom, Niel en Rumst opnieuw toegankelijk gemaakt voor fietsers en wandelaars. De tunnels werden gebouwd door steenbakkers in de 19e en 20e eeuw om klei en gedroogde bakstenen van de kleiputten naar de ovens aan de Rupel te vervoeren. 

In totaal zijn er 50 van zulke tunnels in de Rupelstreek. Nu zijn er 15 opnieuw opengesteld voor publiek. "Jammer genoeg kunnen niet alle tunnels opnieuw open", aldus gedeputeerde Jan De Haes (N-VA). "Zo is een aantal te vervallen. De 15 die we nu hebben zijn de 15 staties van de kruisweg die de arbeiders vroeger moesten doen. Maar wees zeker, het project is nog niet af, we gaan nog meer tunnels openen, zodat we steeds meer verbindingen kunnen maken."

Naar aanleiding van de Open Monumentendag pakt de provincie ook uit met een wandelbrochure voor de streek van de steenbakkerijen. 

Meest gelezen