Videospeler inladen...

Japanse premier Shinzo Abe neemt ontslag wegens gezondheidsproblemen

De Japanse premier Shinzo Abe (65) stapt vervroegd op wegens gezondheidsproblemen. Dat heeft hij bevestigd op een persconferentie. Een chronische darmonsteking steekt weer de kop op. "Mijn ziekte mag niet leiden tot verkeerde politieke beslissingen."

Abe werd deze week voor de tweede keer in ruim een week opgenomen in het ziekenhuis met een chronische darmontsteking. Eerder op de dag lieten partijleden van Abe al verstaan dat de premier zijn vertrek zou aankondigen.

Abe bevestigde dat op een persconferentie. De premier verontschuldigde zich "uit de grond van mijn hart" tegenover zijn landgenoten dat hij zijn termijn niet kon volmaken. Die verliep normaal in september 2021. Maar, zo argumenteerde hij zijn vertrek, "mijn ziekte mag niet leiden tot verkeerde politieke beslissingen". "Ik kan geen premier zijn als ik niet de beste beslissingen voor het volk kan nemen."

Abe treedt niet meteen vandaag af, maar zal wachten tot zijn partij een opvolger heeft aangesteld, mogelijk over twee tot drie weken. Abe stapt ook op als partijleider en zal in die functie opgevolgd worden. De nieuwe partijleider wordt dan ook meteen de nieuwe premier tot het einde van Abe's ambtstermijn. Wie die nieuwe partijleider wordt, is niet aan hem om te beslissen, zei Abe, maar aan zijn Liberaal-Democratische Partij. Wie het ook wordt, de nieuwe premier zal allicht Abe's beleid voortzetten.

Langstzittende premier

Abe is al acht jaar premier van Japan. Hij is daarmee de langstzittende premier in de Japanse geschiedenis, een record dat hij pas maandag verbrak en in handen was van zijn grootoom Eisaku Sato.

Zijn beleid was vooral gericht op het verbeteren van de economie. De Nikkei, de Japanse beursindex, zakte onmiddellijk toen het nieuws over Abe's vertrek eerder op de dag door Japanse media en partijgenoten van Abe bekendgemaakt werd. De Nikkei in Tokio ging met een verlies van 1,4 procent het weekend in op 22.882,65 punten.

Abe lijdt al jarenlang aan de chronische darmontsteking. Het is ook niet de eerste keer dat de ziekte zijn politieke carrière dwarsboomt. Ook in 2007 moest hij het premierschap al eens vaarwel zeggen wegens dezelfde gezondheidsproblemen. Al zat zijn tanende populariteit er toen ook voor iets tussen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen