Al meer dan 25.000 notariële akten ondertekend via videoconferentie

De coronacrisis leidt tot een forse stijging van het aantal notariële akten dat per videoconferentie wordt verleden. Sinds 1 september vorig jaar zijn al meer dan 25.000 akten op die manier getekend. Het systeem is niet alleen corona-proof, maar kost ook minder tijd en is goed voor het milieu. 

Hoe gaat dat nu in zijn werk, zo’n video-ondertekening ? De twee (of meer) partijen gaan naar het kantoor van hun eigen notaris. Tussen de notariskantoren wordt een videoverbinding gelegd en om de akte te ondertekenen, volstaat het dan dat een partij een volmacht geeft aan een medewerker van het andere notariskantoor. Het is dus niet meer nodig dat alle partijen op één notariskantoor samenkomen. Handig in tijden van social distancing.

Er is ook een aanzienlijke tijdsbesparing. Wie in Limburg woont en een tweede verblijf heeft gekocht aan de kust, hoeft zich niet meer naar de kust te verplaatsen om de koopakte daar bij een notaris te tekenen. Het volstaat dat je naar een notaris in de eigen omgeving gaat.

Daardoor is er ook een niet-onaanzienlijke milieu-impact, zegt directeur-generaal Jan Sap van de Federatie van het Notariaat (Fednot): “Volgens een voorzichtige schatting sparen we per notariële akte 140 kilometer aan autoverplaatsingen uit. Met 25.366 akten gaat het om 3,55 miljoen uitgespaarde kilometers. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot met 611 ton.”

Corona gaf een flinke boost aan het systeem

De mogelijkheid om akten te verlijden via videoconferentie, werd al in de loop van vorig jaar door de notarisfederatie uitgerold, dus in pre-coronatijd. Maar corona gaf uiteraard een boost aan het systeem: vanaf april ging het aantal transacties fors de hoogte in, tot 5.823 in juni (zie grafiek hieronder). Sinds 1 september zijn 25.366 notariële akten ondertekend.

Inmiddels is meer dan 90 procent van alle Belgische notariskantoren actief op het videonetwerk. Tegen volgend jaar zou dat 100 procent moeten zijn. De videoconferentie gebeurt via een privé-netwerk tussen de Belgische notarissen dat is afgeschermd van het internet. Daardoor is het veel minder kwetsbaar voor cyberaanvallen en hackings. Veiligheidsproblemen zijn er volgens de notarisfederatie nog niet geweest.

Meest gelezen