(c) dpa-Zentralbild

Ook in Vlaanderen akkoord over één meter in plaats van anderhalve meter afstand op cultuurevenementen

Na de Franstaligen is er nu ook een akkoord aan Vlaamse kant om de minimale afstand tussen bubbels bij culturele voorstellingen te verminderen van anderhalve naar één meter. Dat is veilig, zeggen de wetenschappers, als iedereen een mondmasker draagt. Tom Kestens van de crisiscel cultuur reageert verheugd, maar blijft vragen stellen bij de algemene regel van maximaal 200 toeschouwers binnen en 400 buiten.

Het was de Franse gemeenschap die voorop liep en de afstandsregels versoepelde voor cultuurvoorstellingen. Anderhalve meter afstand tussen bubbels wordt vanaf 1 september minimaal één meter. Vandaag is Vlaanderen gevolgd.

"Ik heb heel goed nieuws", zei Kris Mouchaers van de Brusselse concertzaal de Botanique in "De wereld vandaag" op Radio 1 over de versoepeling van de 1,5 meterregel naar een 1 meterregel bij cultuurevenementen (zie audio onder). "Ik krijg net van het cultuuroverleg een mailtje dat het kabinet-Jambon het heeft aanvaard en dat het ook in Vlaanderen gaat gebeuren. Misschien mag ik dat nog niet zeggen, maar ik denk dat iedereen er heel blij mee is. Het maakt het allemaal een stuk eenvoudiger."

De algemene regel blijft wel zoals de Veiligheidsraad die verleden week nog eens herhaalde: maximaal 200 toeschouwers binnen en 400 buiten. Zij het dat er stad per stad en zaal per zaal uitzonderingen kunnen worden toegestaan door de burgemeesters.

Maar, zegt Kris Mouchaers van de Botanique, het betekent in onze zaal bijvoorbeeld dat we maar één stoel vrij moeten houden tussen bubbels en geen rijen meer moeten tussenlaten. 

Crisiscel Cultuur: "Bezetting van 60 procent is veilig"

Ook de crisiscel Cultuur is verheugd. Tom Kestens zegt aan VRT NWS dat er bijvoorbeeld voor theaterzaal NT Gent is voorgerekend dat de zaal voor 50 procent bezet is met de nieuwe regels. "Nog niet rendabel, maar toch al een grote stap in de goede richting," zegt Kestens.

Vlaams minister van cultuur Jan Jambon "volgt het advies van virologen en onze experts die stellen dat de veiligheid gegarandeerd is door de algemene mondmaskerplicht, handgels, gescheiden publieksstromen en ventilatie", zegt Tom Kestens. "Deze beslissing biedt onze Vlaamse zalen eindelijk wat perspectief is een belangrijke stap richting meer leefbaarheid voor de sector. Toch blijven er nog een aantal belangrijke vragen en pijnpunten openstaan."

"Het blijft absurd om uit te gaan van maximum aantallen als standaardregel. De ene zaal is namelijk de andere niet. Hele grote zalen kunnen perfect op een veilige manier meer mensen ontvangen. Die absurde maximumgrens gaan omzeilen door uitzonderingen toe te staan leidt tot veel extra overleg, bijkomende rompslomp en vertragingen. Die uitzonderingen moeten immers door de poort van twee wachters gaan: het lokale en het vlaamse niveau. Het is veel rationeler om uit te gaan van de grootte van de zaal en daarbij een percentage vast te leggen. De cultuursector zelf heeft berekend dat een minimum zaalbezetting van 60 procent perfect veilig is."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Erika Vlieghe: "Wetenschappers hadden dit voorgesteld"

Wat vinden wetenschappers van deze nieuwe regels? "Noem het geen versoepeling, " zegt infectiologe Erika Vlieghe (UZ Antwerpen). "Het is een aanpassing die we in het laatste rapport van de expertengroep GEES zelf hebben voorgesteld. Mits een mondmasker, dan kan je de veilige afstand wat kan inkorten tot een meter. Op die manier kunnen voorstellingen binnen ook met een redelijk aantal toeschouwers doorgaan."

Wat is dan het verschil met de horeca en andere plaatsen waar de anderhalve meter heilig is? Erika Vlieghe: "Het grote verschil is dat je een masker draagt. In de horeca eet en praat je en wil je niet te dicht contact hebben met een tafel verder. In de bioscoop of de theaterzaal hou je met een mondmasker een veilige afstand."

Bekijk hier viroloog Marc Van Ranst over de 1 meterregel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen