Radio 2

Brusselse hotels hebben dramatische zomer achter de rug: "Ongezien en zeer ernstig"

De Brusselse hotelsector heeft een dramatisch slechte zomer achter de rug. Dat zegt Horeca Brussel. De vooruitzichten voor de herfst zijn evenmin rooskleurig. 

De Brusselse hotels maken een ongeziene crisis door. De bezettingsgraad ligt met gemiddeld tien procent bijzonder laag. Normaal ligt die rond de 60 procent. Het einde van de coronacrisis is nog niet in zicht, en daardoor ziet ook de herfst er niet goed uit. 

De Sofitel-keten baat in Brussel twee hotels uit. Eén hotel, aan het Jourdanplein, is op 15 juni, na de lockdown, meteen heropend. De vestiging in de Louisawijk is nog gesloten. Marketing Manager Carine Suenens schat de toestand somber in.  "Tijdens de zomer ontvangen we normaal veel bezoekers van Tomorrowland. Die waren er dit jaar niet. Door de coronacrisis bleven ook de toeristen weg. Europese vergaderingen waren er ook al weinig of niet. We hebben zelfs geen vliegtuigbemanningen over de vloer gehad."  

Najaar

Ook september en de rest van het jaar zien er niet te goed uit. "Reservaties komen er nauwelijks binnen. Het is erg moeilijk voor de mensen om een reis te plannen, want steden en regio's veranderen constant van kleur in functie van het aantal coronabesmettingen. We zien ook dat bedrijven minder mensen laten reizen en dat ze bijeenkomsten of seminaries afgelasten. Dat is dus geen goed vooruitzicht", aldus Suenens.

Personeel

"Gelukkig hebben we voor ons personeel gebruik kunnen maken van de economische werkloosheid", licht Suenens toe. "Een deel van ons personeel zit dus werkloos thuis, een ander deel werkt met een aangepast dienstrooster. We beperken onze dienstverlening en we proberen onze mensen ook flexibeler in te zetten."

Verbetering na nieuwjaar?

De vooruitzichten zijn dus niet goed, maar tot een definitieve sluiting van de twee vestigingen in Brussel komt het nog niet, verzekert Suenens. "Integendeel, het Sofitel-hotel aan de Gulden Vlieslaan gaat op 31 augustus weer open. De andere vestiging aan het Jourdanplein is al open sinds 15 juni", zegt Suenens. "We houden er rekening mee dat deze crisis nog tot nieuwjaar zal duren. Daarna hopen we op een verbetering", besluit Suenens.   

Meest gelezen