AFP or licensors

Zoon van Martin Luther King: "We zetten een stap vooruit op Amerika's hobbelige maar gerechtvaardigde weg naar gerechtigheid"

In de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn duizenden mensen samengekomen aan het Lincoln Memorial om  raciale gelijkheid en gerechtigheid te eisen. De mars vindt dag op dag 57 jaar na de Grote Mars op Washington plaats. Na die mars in 1963 gaf Martin Luther King Jr. zijn wereldberoemde toespraak "I have a dream". Zijn droom van toen is nog steeds niet uitgekomen, zeggen de betogers.

De mars in Washington is tegelijk bedoeld om de mensenrechtenproblemen vandaag in de Verenigde Staten aan te klagen én de Grote Mars van 1963 te herdenken. De organisatoren, de mensenrechtenorganisatie National Action Network van dominee Al Sharpton, begonnen de mars te plannen na de begrafenis van George Floyd, de zwarte Amerikaan die eerder dit jaar stierf nadat een blanke politieagent minutenlang een knie op zijn nek had gedrukt, waardoor Floyd nog amper kon ademen. De mars kreeg dan ook de naam "Get Your Knee Off Our Necks March" mee ("Haal jullie knie van onze nekken".)

In de loop van de dag stroomden duizenden mensen toe.  Het gaat om de grootste mars in Washington sinds het begin van de coronapandemie, maar minder groot dan oorspronkelijk bedoeld, net door de coronamaatregelen die in de hoofdstad van kracht zijn. De zoon van Martin Luther King, Martin Luther King III, sprak de demonstranten toe. "Wij zijn hier bijeen om te getuigen, om waakzaam te blijven, om te herinneren van waar wij komen en zorgvuldig na te denken waar we naartoe gaan. We zetten een stap vooruit op Amerika's hobbelige maar gerechtvaardigde weg naar gerechtigheid."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook andere sprekers kwamen aan bod. Onder hen dominee Al Sharpton van het National Action Network dat de mars organiseerde en Benjamin Crump, een mensenrechtenadvocaat die verschillende families van zwarte slachtoffers van politiegeweld heeft vertegenwoordigd. Verschillende familieleden van slachtoffers zijn vandaag ook aanwezig, zoals de familie van George Floyd, Trayvon Martin en Breonna Taylor.

De algemene boodschap van de toespraken en de mars in zijn geheel was dat Afro-Amerikanen, 57 jaar na de "droom" van Martin Luther King Jr., nog altijd geen gelijke rechten hebben. Het recente politiegeweld, tegen George Floyd en afgelopen weekend tegen Jacob Blake in Kenosha, Wisconsin, toont dat aan, stellen de betogers.

Ze eisen dat er dringend federale politiehervormingen komen, klagen het raciale geweld aan en eisen dat het recht om te stemmen beschermd wordt in de aanloop van de presidentsverkiezingen in november. Verschillende sprekers riepen de betogers dan ook op om te gaan stemmen.

Onze correspondent Björn Soenens live vanop de protestmeeting in Washington (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Zo was het 57 jaar geleden

De mars vandaag vindt dus dag op dag 57 jaar na de Grote Mars op Washington plaats. Op woensdag 28 augustus 1963 kwamen honderdduizenden Amerikanen op straat in de hoofdstad Washington voor werk en gelijke burgerrechten voor Afro-Amerikanen. Naar schatting 200.000 tot 300.000 mensen waren toen aanwezig. Het is nog altijd een van de grootste mensenrechtenbetogingen ooit in de Amerikaanse geschiedenis.

Na de mars hield de bekende zwarte dominee Martin Luther King Jr. voor het Lincoln Memorial zijn wereldberoemde toespraak "I have a dream", waarin hij een oproep deed om een einde te maken aan het racisme in zijn land. De Grote Mars op Washington leidde tot enkele belangrijke burgerrechtenwetten, zoals de Civil Rights Act in 1964 en de Voting Rights Act in 1965.

Bekijk de hoogtepunten uit de "I have a dream"-toespraak van Martin Luther King Jr. in 1963:

Videospeler inladen...
De Grote Mars op Washington in 1963.
AP1963

Meest gelezen