Radio 2

Buurtbewoners protesteren tegen nieuwe spuitbussenlijn in Zelem: "Gevaarlijke stoffen horen niet thuis in dorpskern"

In Zelem (Halen) wil de firma Mathys starten met een lijn om spuitbussen af te vullen. Het bedrijf Mathys is gespecialiseerd in verfproducten en heeft de aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. Daar zijn heel wat buurtbewoners niet mee opgezet. Het grootste deel van de buurt dient dan ook een bezwaarschrift in tegen de omgevingsvergunning, net als de lokale afdeling van Natuurpunt.

De firma Mathys ligt in de dorpskern van Zelem. Door de nieuwe spuitbussenlijn zou het bedrijf de normen van een Sevesobedrijf met gevaarlijke chemische producten bereiken. Nu zit de spuitbussenlijn nog in Groot-Brittannië, maar in het vooruitzicht van de Brexit wil het bedrijf de lijn overbrengen naar het vasteland. Dat zien de buurtbewoners niet zitten. Een groot deel van hen heeft daarom een bezwaarschrift ingediend. Daarnaast staat er een petitie online die door 140 mensen ondertekend is. Sommige bewoners namen al een milieuadvocaat onder de arm om een extra bezwaarschrift in te dienen. Er komt ook een protest met spandoeken aan.

De enorme opslag van gassen is gevaarlijk voor de hele buurt
Buurtbewoner

Een van de buurtbewoners achter het protest is Hans Willems. “Groei betekent meer productie, en meer productie begint met de aanvoer van nog meer materialen. Als het een Sevesobedrijf wordt, spreken we hier over gevaarlijke gassen. Zoals bij de infosessie weergegeven is, zal hier een enorme opslag van gassen komen. Dat is gevaarlijk voor de hele buurt en hoort hier niet thuis. Zo’n activiteiten moeten naar een industriezone.” Dat beaamt ook buurtbewoner Kristien Clysters. “Ze gaan met gevaarlijke gassen werken, die vervoerd worden over onze landelijke en kronkelende wegen. En dat in grote vrachtwagens. We maken ons dus grote zorgen.”

Meest gelezen