De marine keert terug naar Oostende met opleidingen en dronefabriek

De marine heeft opnieuw grote plannen in Oostende. Het is de bedoeling om tegen 2025 alle opleidingen die met mijnenbestrijding te maken hebben onder te brengen in de kazerne “Bootsman Jonsen” in Oostende. Ook de al geplande dronefabriek zou in Oostende komen.

De marine was ooit heel prominent aanwezig in Oostende. Nu zit daar enkel nog de Belgisch-Nederlandse mijnenbestrijdingsschool, maar het is de bedoeling om over enkele jaren alle mijnenbestrijdingsopleidingen naar Oostende over te brengen, dus ook de technische en onderhoudsopleidingen die nu nog in Zeebrugge zitten.

Veel troeven

Ze willen nu terugkeren naar Oostende omdat de zee vlakbij is. Daardoor kan alles wat in de theoretische les geleerd wordt, meteen ook in de praktijk worden gebracht. Maar Oostende heeft nog andere belangrijke troeven, vertelt de stafchef van de marine, Jan De Beurme. "Het is uiteraard zeer belangrijk dat we dat in Oostende kunnen doen. De Universiteit Gent is hier al aanwezig met het kenniscentrum “Bluebridge”. Maar ook het “Vlaams Instituut voor de Zee” (VLIZ) is hier.”

Dronefabriek

Er komt ook een dronefabriek in Oostende: “Belgian Naval and Robotics”, die drones zal maken voor mijnenbestrijding. Het is de bedoeling om nauw samen te werken met de UGent en het VLIZ.

Die nieuwe naval academy, moet een referentie worden op het vlak van mijnenbestrijding en drones, zegt De Beurme. “Het is de bedoeling dat de instructeurs of docenten niet alleen les gaan geven aan rekruten, maar ook aan burgers. Zo worden we eigenlijk een innovatiepool in Oostende voor alles wat met drones te maken heeft. We gaan niet meer alleen het klassieke onderwijssysteem gebruiken, waarbij we klassikaal les geven. Er zal ook gebruikt gemaakt worden van afstandsleren." 

Nog niet rond

Iedereen heeft er dus iets bij te winnen: de marine kan kennis en personeel uitwisselen met de UGent en het VLIZ en de drones die zouden worden gebouwd, kunnen ook door het VLIZ gebruikt worden bij hun onderzoek. Het is nog niet helemaal in kannen en kruiken, de onderhandelingen lopen nog, maar volgens de marine wijzen alle neuzen in dezelfde richting.

Meest gelezen