Districtsburgemeester Deurne na incidentrijke nachten: "Bart De Wever wacht tot na coronatijden om met buurt te praten"

Het Antwerpse district Deurne likt zijn wonden na de zoveelste incidentrijke nacht. "Mijn inwoners hebben enorm veel angst. De drugs zitten overal en het is wachten tot er doden vallen", zegt districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA). Radio 2 Antwerpen vroeg hem ook naar de plannen van zijn partijgenoot en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever.

"De inwoners van Deurne zijn zeer ongerust over de aanslagen die maar blijven duren", zegt districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) op Radio 2 Antwerpen. "Het komt ook almaar dichterbij. Vroeger ging het om een aantal wijken, nu zitten we in de kern van ons district. Ik hoor en zie de angst van Deurnenaar bij wijze van spreken door de muren kruipen. Gelukkig zijn er nog geen slachtoffers gevallen. Laten we hopen dat het zo blijft, maar het is niet langer uitgesloten dat er doden vallen. Denk aan een verdwaalde kogel die een late caféganger of vroege hondeneigenaar raakt. Dat zou een ramp zijn." 

"Parket moet meer doen"

Wat moet er volgens Sekeris dan veranderen? "Ik neem aan dat de politie hier sterk mee bezig is maar het parket moet volgen. Veel burgers stellen me vragen over pitazaken, kappers en restaurants die plots opdoemen en waar nooit iemand komt." (Volgens buurtbewoners was dit ook het geval bij de pastabar die vannacht onder vuur werd genomen nvdr). "De drugshandel infiltreert ook de reguliere handel en volgens mij moet het parket daar sterker op inzetten", zegt de Deurnese districtsburgemeester.

Waar is Bart De Wever?

De Antwerpse oppositiepartijen vragen zich intussen af: waar is burgemeester Bart De Wever (N-VA) die zelf in Deurne woont? Die lijkt enkel nog te communiceren over de federale regeringsvorming. "De burgemeester heeft me meermaals verzekerd dat hij naar Deurne wil komen om te overleggen met de inwoners", zegt Sekeris op Radio 2 Antwerpen. "Maar door corona zijn grote infodagen of volksvergaderingen onmogelijk. Als de tijd daar rijp voor is en buiten coronatijden zal Bart De Wever naar hier komen om van wijk tot wijk zijn drugsbeleid uit te leggen." Bedoelt Sekeris daarmee dat Bart De Wever pas naar Deurne komt wanneer het coronavirus volledig de wereld uit is? "Dat heb ik ook niet gezegd", besluit de N-VA'er zonder concrete datum te geven.

Districtscollege van deur tot deur

Wat kan het districtsbestuur zelf ondernemen? "Wij zijn niet bevoegd voor veiligheid. De politie valt volledig onder de burgemeester. Uiteraard willen wij de bezorgdheden kanaliseren en de Deurnenaars geruststellen. We bekijken nu hoe dat moet maar de coronamaatregelen bemoeilijken ons. De meest voor de hand liggende piste is dat we als districtscollege met mondmasker van deur tot deur gaan in de getroffen wijken. Ik word er op straat voortdurend over aangesproken dus ik wil dat mijn inwoners opnieuw veilig kunnen slapen."

Beluister hieronder het volledige gepsprek met Tjerk Sekeris (N-VA) op Radio 2 Antwerpen

Meest gelezen