Videospeler inladen...

Donald Trump aanvaardt nominatie als Republikeinse presidentskandidaat: "De belangrijkste verkiezingen ooit"

"Met een hart vol dankbaarheid en onbegrensd optimisme aanvaard ik trots de nominatie voor president van de Verenigde Staten. In een nieuwe ambtstermijn zal ik opnieuw de grootste economie in de geschiedenis uitbouwen, met mij is de VS vrij van alle bedreigingen." Met die woorden heeft Donald Trump zijn nominatie als Republikeins presidentskandidaat officieel aanvaard. Het orgelpunt van de Republikeinse conventie. Een controversieel orgelpunt: Trump hield zijn toespraak in de tuin van het Witte Huis én de coronamaatregelen werden niet altijd nageleefd.

De Republikeinse conventie had oorspronkelijk met veel "pomp and circumstance" en vooral veel aanwezigen moeten plaatsvinden in het Charlotte Convention Center in Charlotte, North Carolina. Door het coronavirus zagen de Republikeinen zich genoodzaakt hun conventie kleinschaliger te organiseren. In Charlotte werden er kleinere, formelere bijeenkomsten gehouden, de belangrijke toespraken gebeurden op verschillende plaatsen in de VS. Het orgelpunt, de aanvaardingstoespraak van Donald Trump, vond plaats bij het Witte Huis.

Trump werd ingeleid door zijn oudste dochter Ivanka. Zij en haar man Jared Kushner werken als senior advisors voor Trump. "Mijn vader heeft sterke overtuigingen. Hij weet wat hij gelooft, zegt wat hij denkt. Of je het ermee eens bent of niet, je weet altijd waar hij voor staat. Ik erken dat mijn vaders communicatiestijl niet naar ieders smaak is. Ik weet dat zijn tweets wat ongefilterd kunnen zijn. Maar de resultaten spreken voor zich", zei Ivanka.

"Hij is onze commander in chief, de kampioen van de Amerikaanse arbeider, de verdediger van het gezond verstand, de stem van de vergeten mannen en vrouwen van dit land. Hij is onze president, mijn vader, Donald J. Trump."

"Verkiezingen beslissen of we de Amerikaanse droom redden"

En dan was het de beurt aan Donald Trump zelf, die met zijn echtgenote Melania statig de trappen van het Witte Huis afdaalde naar het spreekgedeelte in de tuin. "Met een hart vol dankbaarheid en onbegrensd optimisme aanvaard ik trots de nominatie voor president van de Verenigde Staten" zei hij.

"Dit zijn de belangrijkste verkiezingen in ons land ooit. Ze zullen beslissen of dat we de Amerikaanse droom redden, of dat we toestaan dat een socialistische agenda onze gekoesterde toekomst vernietigt. Uw stem zal bepalen of we gehoorzame Amerikanen beschermen of vrij spel geven aan geweld, anarchie en criminaliteit."

In een uitzonderlijk lange toespraak (die 1 uur en 20 minuten duurde, red) zette hij vervolgens de economische successen van zijn "America first"-beleid in de kijker. Hij prees de "stevige groei", de "lage werkloosheid" en "de vele banen die teruggekomen zijn naar de VS". "We hebben de beste economie in de geschiedenis van de wereld opgebouwd."

Deze verkiezingen beslissen of dat we de Amerikaanse droom redden, of dat we toestaan dat een socialistische agenda onze gekoesterde toekomst vernietigt

Donald Trump

"Hadden we naar Joe geluisterd, waren honderdduizenden Amerikanen meer gestorven"

Trump kon niet buiten het coronavirus, dat hij steevast het "China virus" noemt. "Voor het eerst wijdde hij twee zinnen aan hoe hij rouwt om de slachtoffers en meeleeft, maar voorts ging het vooral over de naar eigen zeggen uitstekende manier waarop hij het virus aangepakt heeft", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Het is genoeg geweest, we moeten weer naar het werk en naar school, zei hij. De VS heeft een kwart van alle besmettingen en een kwart van alle overlijdens wereldwijd. Hij leek in een staat van ontkenning."

Ook in deze toespraak beschuldigde Trump China ervan het virus doelbewust op de wereld te hebben losgelaten en verbond daar in één adem de naam van zijn Democratische uitdager Joe Biden aan. "In tegenstelling tot Biden zal ik hen volledig verantwoordelijk houden voor de tragedie die zij veroorzaakten. Toen ik de moedige actie ondernam om een reisverbod voor China in te stellen, noemde Biden dat hysterisch en xenofoob. Als we naar Joe hadden geluisterd, zouden honderdduizenden Amerikanen meer gestorven zijn."

Trump noemde Joe Biden ook "een handpop van China": "China zou de baas spelen in ons land als hij verkozen werd."

(tekst gaat voort onder het gesprek met VS-correspondent Björn Soenens)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Ik deed in 3 jaar meer dan Joe Biden in 47 jaar"

Het was niet de enige aanval op Joe Biden. Hij en zijn partij kregen ook een flinke veeg uit de pan toen het ging over de protesten tegen racisme en politiegeweld in de VS. Volgens Trump staan de Democraten aan de kant van de gewelddadige betogers en laten zij anarchie toe in de straten van Amerika.

"Wat we in Amerika nooit kunnen dulden, en nooit moeten dulden, is de wet van de massa. In de strengste mogelijke woorden veroordelen de Republikeinen het geweld, de plunderingen, de brandstichtingen die we al gezien hebben in Kenosha, Minneapolis, Portland, Chicago en New York. Allemaal steden die geleid worden door Democraten."

Trump beweerde dat hij de problemen in de door hem vernoemde steden makkelijk in enkele uren tijd kan oplossen. "Ze moeten mij maar bellen." En: "Ik ga meer politie aannemen, ik ga niet accepteren dat zogezegde vreedzame betogers aan de macht komen."

Trumps toespraak was een regelrechte oorlogsverklaring aan Joe Biden en de Democraten. Hij schildert Biden af als een extreemlinkse, radicale anarchist die het land naar de knoppen zal helpen

VS-correspondent Björn Soenens

Volgens Trump heeft hij "meer gedaan voor Afro-Amerikanen dan welke president dan ook sinds Abraham Lincoln. En ik heb in 3 jaar meer gedaan dan Joe Biden in 47 jaar", zei hij. Als voorbeeld noemde hij de historisch lage werkloosheid onder Afro-Amerikanen tot voor corona en de justitiehervorming waarbij veel zwarte gevangenen zouden zijn vrijgekomen.

"Trumps toespraak was een regelrechte oorlogsverklaring aan de Democraten, een enorm zware aanval op Biden. Hij schilderde Biden af als een extreemlinkse, radicale anarchist die het land naar de knoppen zal helpen", zegt VS-correspondent Björn Soenens."Biden zal een extreemlinks bewind voeren, het land zal naar de haaien gaan, Amerikanen zullen hun geld kwijt geraken, banen gaan verdwijnen, niemand gaat nog veilig zijn."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Amper afstand en mondmaskers: "Alsof corona niet bestond"

De keuze om de aanvaardingstoespraak in de tuin van het Witte Huis te houden, is controversieel."De setting was heel opvallend", zegt Soenens. "Trump die als een koning de trappen afdaalde, het zegel van de president aan het spreekgestoelte. Nooit eerder hield een kandidaat-president een aanvaardingsspeech bij het Witte Huis. Het was een campagnebijeenkomst op federale grond."

Volgens critici is het gebruik van eigendom van de Amerikaanse regering voor politieke doeleinden een ernstige ethische inbreuk. Maar Trump maakt geen excuses. In de VS bestaat een wet die regeringsmedewerkers verbiedt om hun kantoren te gebruiken voor campagnes, maar die geldt niet voor de president of de vicepresident.

(tekst gaat voort onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Maar ook het amper respecteren van de coronamaatregelen is voor velen een doorn in het oog. Er waren zowat 1.500 aanwezigen. Ze hielden nauwelijks afstand en bijna niemand droeg een mondmasker. "Ik zag amper maskers, er werd geen afstand gehouden, het leek alsof corona niet bestond", zegt Soenens.

Volgens het campagneteam van Trump was de veiligheid echter wel gegarandeerd. "Er is een regel die zegt dat je met niet meer dan 50 mensen mag samenkomen. Maar we weten allemaal dat Trump een president is die normen en waarden opschudt en dat heeft hij ook nu weer gedaan."

"We maken Amerika groter dan ooit tevoren"

"Samen zijn we niet te stoppen", sloot Trump zijn toespraak af. "Samen zijn we niet te verslaan. Wij zijn de trotse burgers van de Verenigde Staten. Op 3 november zullen we Amerika veiliger, sterker en trotser maken. We zullen Amerika groter maken dan ooit tevoren." Waarna een groot vuurwerk rond het Washington Monument het evenement afsloot.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier meer uitleg van onze correspondent in de VS Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen