EWT-Theater heeft weer hoop door één meter afstand bij culturele voorstellingen: "Dit zorgt voor perspectieven"

Vanmiddag hebben Vlaams minister van cultuur Jambon en de crisiscel cultuur beslist om de afstand tussen bubbels bij cultuurvoorstellingen te verkleinen naar één meter. Zo wordt het financieel interessanter voor onder meer theaters om weer te investeren in nieuwe producties want dan kunnen ze meer tickets verkopen. Dat is ook zo bij het EWT-Theater in Deurne dat eerder vandaag nog besliste om de deuren alvast voor de rest van het jaar dicht te houden. Nu gaan ze bekijken wat er hopelijk toch lukt.

Als je geen riemen hebt, moet je bootje aan de kant blijven
Frank De Kaey, directeur EWT-Theater

De Franse Gemeenschap had eerder al beslist om vanaf 1 september wat soepeler te zijn en minimaal één meter afstand te hanteren tussen bubbels bij cultuurvoorstellingen. Nu gaat ook Vlaanderen die maatregel volgen, laat de crisiscel cultuur weten. Het EWT-Theater in Deurne is één van de oudste, kleinere theaters in het Antwerpse. Hun zalen zitten altijd goed vol voor voornamelijk komedies. "Dat geeft perspectieven", zegt directeur Frank De Kaey. "Die beperking van 200 toeschouwers binnen was voor ons niet van tel want in ons theater zijn maar 134 plaatsen. Maar die anderhalve meter afstand tussen bubbels, zou betekenen dat we maar 36 toeschouwers kunnen zetten. Op die manier was het niet haalbaar om kosten te maken voor nieuwe producties. Als we geen riemen hebben om te roeien, moet ons bootje maar even aan de kant blijven, dachten we."

Hoopvol door de nieuwe maatregel

Net vandaag maakte het EWT-Theater bekend dat ze dit jaar niet meer zouden spelen. "Een spijtige maar realistische beslissing om geen put te maken. We zijn financieel gezond en willen dat zo houden", vertelt directeur De Kaey. "We zijn dan ook blij met dit nieuws en gaan morgen met de raad van bestuur bekijken wat wel mogelijk is met een meter afstand tussen de bubbels. Dat we hierdoor 100 mensen kunnen zetten, geeft me hoop dat we dit jaar toch nog publiek kunnen ontvangen."

Meest gelezen