Gouverneur Jos Lantmeeters officieel aan de slag op 1 september: “Alsof het een eerste schooldag is”

Op 1 september gaat de nieuwe gouverneur van Limburg, Jos Lantmeeters, officieel aan de slag. Hij zal dat vanuit het provinciehuis in Hasselt doen, maar verhuist niet naar de ambtswoning en blijft voorlopig dus in Genk wonen. Zijn eerste opdracht zal zijn om Limburg weer op de rails te krijgen na de coronacrisis, op vlak van economie en onderwijs. Dat vertelde hij op Radio 2. 

Zoals veel schoolgaande jeugd pakt ook Jos Lantmeeters waarschijnlijk maandagavond zijn zak om er op 1 september aan te beginnen. “De Vlaamse Regering heeft over die datum beslist. Het is grappig, want ik lachte thuis altijd met mijn kinderen over die eerste september en nu heb ik het zelf voor”, vertelt de gouverneur.

De nieuwe gouverneur zal weinig tijd hebben om zich rustig in te werken op zijn eerste werkdag. “Mijn allereerste taak als gouverneur is samenzitten met alle partijen in Limburg om te kijken wat ze van de gouverneur verwachten. Dat doe ik op 1 september. Ik heb met de vorige gouverneur Reynders en waarnemend gouverneur Carlier ook al gesprekken gehad om advies te vragen. Ik zal mijn eerste dag ongetwijfeld ook wijden aan de coronacrisis, want die is er nog steeds.”

Een grote uitdaging wordt de werkloosheid die er zit aan te komen, gepaard met de achterstand op onderwijsniveau

Die coronacrisis bezorgt Lantmeeters ook meteen wat misschien de grootste uitdaging van zijn ambt kan worden. “Op economisch vlak verwachten we daar nog een weerslag. Ik denk dat mijn rol in dat verhaal zal zijn om de economische spelers, werkgevers en werknemers, samen te brengen en een Limburgs plan op te stellen. Een grote uitdaging wordt de werkloosheid die er zit aan te komen, gepaard met de achterstand op onderwijsniveau. We moeten de provincie voorbereiden op een periode ná corona.”

Jos Lantmeeters woont in Genk. In principe moet hij vanaf 1 september in de ambtswoning in Hasselt gaan wonen. “Ik zou dat in principe moeten doen”, lacht Lantmeeters. “In de pers wordt vaak de tegenstelling tussen Genk en Hasselt opgerakeld. Het folkloristische Hasselt tégen Genk. Ik blijf voorlopig in Genk wonen. Het provinciehuis is dan ook even lang rijden van de ambtswoning als mijn huis. Maar ik blijf niet in Genk omwille van principes, helemaal niet.”

De ambtswoning en de tuin moeten leven, en de Limburgers moeten er iets aan hebben

Toch is die ambtswoning een mooie plek om te bezoeken. Die woning, en vooral de grote tuin die er aan vasthangt, beschikbaar maken voor het publiek is dan ook al lang een vraagstuk. “Daar zijn in het verleden al heel wat gesprekken over geweest. Een van de opties is om de tuin in twee op te delen. Maar dat zou ik jammer vinden. De tuin is 80 are en dan heb je maar 40 are publieke ruimte. Waarom niet gewoon de hele tuin publiek maken? Mijn bedoeling is om daar een ontmoetingscentrum te maken, waar bijvoorbeeld Limburgse kunst tentoongesteld kan worden of waar muziek kan gespeeld worden. De woning en de tuin moeten leven, en de Limburgers moeten er iets aan hebben.”

Meest gelezen