AP2004

IJsbeer doodt 38-jarige Nederlander op Spitsbergen

Op de Noorse archipel Spitsbergen is een Nederlandse man gedood door een ijsbeer. Dat melden de lokale autoriteiten. Het is nog maar de zesde keer in bijna 50 jaar dat een dergelijke dodelijke aanval plaatsvindt in de regio. Door de klimaatopwarming zijn ijsberen almaar meer gedwongen om voedsel te zoeken in bewoonde gebieden. 

De ijsbeer viel de 38-jarige man aan in de vroege uurtjes, terwijl hij lag te slapen in een tent op een camping in de buurt van Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. De Nederlander werd met spoed naar een lokaal ziekenhuis gebracht, maar overleed kort nadien aan zijn verwondingen. 

Zes andere personen waren aanwezig op de camping toen de aanval plaatsvond. Niemand raakte gewond, maar de zes getuigen zijn wel naar het ziekenhuis gebracht voor psychologische ondersteuning. Lokale bewoners schoten op de ijsbeer, waarna het dier nog probeerde te vluchten. Uiteindelijk werd de ijsbeer dood aangetroffen op een parkeerplaats van de plaatselijke luchthaven. 

Dit voorval herinnert ons eraan dat we de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen om onszelf te beschermen

Solvi Elvedahl - vervangend gouverneur van Spitsbergen

"Dit is in de eerste plaats een tragische gebeurtenis", zegt de vervangend gouverneur van de Noorse eilandengroep Solvi Elvedahl. "Maar het is ook een sterke herinnering dat we in een gebied wonen met ijsberen en we dus de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen om onszelf te beschermen." De inwoners van Spitsbergen worden al langer geadviseerd om een wapen te dragen zodra ze een bewoond gebied verlaten. 

Klimaatopwarming

Op de Noorse archipel Spitsbergen leven een duizendtal ijsberen, die sinds 1973 worden beschermd. Het is nog maar de zesde keer in bijna 50 jaar tijd dat iemand gedood wordt door een ijsbeer in de regio. De laatste dodelijke aanval dateert van 2011. Toen is een 17-jarige Brit gestorven en raakten vier andere kampeerders gewond. 

Lees verder onder de foto: 

De man werd aangevallen toen hij lag te slapen in zijn tent op de Noorse archipel Spitsbergen.

Volgens de vervangend gouverneur Solvi Elvedahl hebben meerdere ijsberen de afgelopen dagen het gebied bezocht. Deskundigen zeggen dat de jachtgebieden van ijsberen afnemen naarmate de ijskap in de Noordpool smelt als gevolg van de klimaatopwarming. De ijsberen zijn zo gedwongen om in bewoonde gebieden voedsel te zoeken. Longyearbyen ligt op zo'n 1.300 kilometer van de Noordpool. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen