Jasper Jacobs

Kortrijk maakt voorzichtig plannen voor kerstmarkt, Ieper gaat voor afgeslankte versie

Kortrijk doet er alles aan om de kerstmarkt in december en januari te laten doorgaan zoals gepland. Als de coronacijfers slechter worden, zal dat niet lukken natuurlijk. Maar als het blijft zoals nu, en zeker als de cijfers verbeteren, dan wil Kortrijk opnieuw een schaatspiste en eet- en drankkraampjes.

Kortrijk wil de kerstmarkt laten doorgaan zoals normaal, tenzij de coronacijfers het niet toelaten. De stad heeft alvast een plan om het evenement coronaveilig te laten verlopen. "Elk huisje wordt iets verder uit elkaar geplaatst en krijgt een soort voortuintje met een hekje rond", zegt de schepen van Markten en Toerisme, Arne Vandendriessche (Open VLD). "De mensen kunnen met hun bubbel binnengaan en daar iets consumeren, aan een tafel zitten en een beetje praten. Daarna kan alles ontsmet worden en kan de volgende bubbel binnengaan. Op die manier kunnen we de kerstmarkt op een veilige manier organiseren."

Afgeslankte versie

De stad Ieper gaat voor een afgeslankte versie van haar kerstmarkt. Dat zegt de schepen van Evenementen, Diego Desmadryl (Open Ieper), aan Radio 2 West-Vlaanderen. "We zaten onlangs samen met de kerstkraamuitbaters, de mensen van de ijspiste, de horecaondernemers op de Grote Markt en de marktkramers van de zaterdagmarkt", zegt hij. "Alles wordt één grote combinatie-oefening. Heel wat zaken zullen moeten verschuiven, om ruimte te creëren. De traditionele chalets met drank- en eetstandjes zullen er dit jaar niet bij zijn. Als het overleg volledig achter de rug is, kunnen we nadenken over een gepaste vormgeving."

Eind september hoopt de stad het volledig programma te kunnen voorleggen.

Meest gelezen