"Maggie goes to Leuven": Sint-Norbertusschool in Heverlee start het nieuwe schooljaar in Maggietenten

In de Sint-Norbertusschool in Heverlee zitten de kinderen en de directie vanaf nu in vier Maggietenten in plaats van klaslokalen. De voorkant van de school wordt gerenoveerd en om voldoende ruimte voor alle klassen te hebben, zijn er vier Maggie shelters opgezet. Zo kunnen alle kinderen op 1 september terug naar school gaan. De shelters zullen een tweetal jaar blijven, nadien worden ze gedoneerd aan een school in Congo.

Wegens verbouwingswerken aan de school zullen de kinderen van de Sint-Norbertusschool vanaf 1 september les krijgen in Maggie Shelters. Deze shelters zien eruit als tenten, maar eigenlijk zijn het duurzame gebouwen met een levensduur van minstens 15 jaar. In totaal zijn er vier shelters waarvan de kleinste dient als leraarslokaal en bureau voor de directie. De drie andere shelters zijn gesplitst in twee ruimtes waardoor er plaats is voor zes klassen. 

Maggie goes to Leuven

Het project Maggie goes to Leuven werd georganiseerd door Maggie Program vzw, het non-profit onderdeel van DMOA architecten. De shelters werden door Maggie Program gebouwd tussen 6 en 19 juli met behulp van een dertigtal vrijwilligers. “Dat project is voorzien van de nodige isolatie en infrastructuur. Het opstellen van die tenten heeft een veertiental dagen geduurd. We beschikten gelukkig over de ploeg van de ingenieur en een aantal mensen die dat regelmatig doen, zoals in Irak bijvoorbeeld. We hebben veel bijgeleerd en het was een plezante en zeer hechte groep. Dankzij die groep, de leraren, de directie en het stadsbestuur is dat project geslaagd”, aldus een vrijwilliger.

De klassen zijn heel gezellig, heel licht en goed verlucht. We hebben grote dubbele deuren die onmiddellijk uitkomen in de tuin zodanig dat de kinderen ook buiten kunnen leren

Stephanie Claerhout, directrice Sint-Norbertusschool

De kinderen van de Sint-Norbertusschool zien het al volledig zitten: “Dat is niet echt anders dan een echt klaslokaal, die tent is een soort van huis. Ik vind het wel cool om hier twee jaar in door te brengen”. Ook de directie en de leerkrachten zelf zijn tevreden over hun pop-upschool. “De klassen zijn eigenlijk heel gezellig, heel licht en goed verlucht. Doordat we met warmtepompen werken, koelt het als het heet is en verwarmt het in de winter. We hebben grote dubbele deuren die onmiddellijk uitkomen in de tuin, zodat de kinderen ook buiten in groepjes kunnen zitten en buiten leren via outdoor teaching”, zegt directrice Stephanie Claerhout.

Circulaire en duurzame school

De Maggie shelters zullen een tweetal jaar blijven staan vooraleer ze afgebroken en gedoneerd worden aan een school in Congo. “Het prachtige aan dit concept is dat het circulair is en dat het na die twee jaar gebruikt een stukje afbetaald is. We kunnen de shelters dan doneren aan een school in het zuiden, zodat daar kinderen nog zeker 15 jaar lang kunnen thuiskomen in veilige, warme en gezellige klaslokalen”, aldus Claerhout.

Meest gelezen