De nieuwe nummer twee van Defensie Marc Thys

Marc Thys wordt de nieuwe nummer twee van het leger

De benoeming van Marc Thys komt niet onverwacht. Hij was eerder al in de running om de nieuwe nummer één te worden, maar dat werd uiteindelijk viceadmiraal Michel Hofman van de marine. De top van Defensie moet een antwoord vinden op de vele problemen waarmee ons leger kampt.

Generaal-majoor Marc Thys stond het afgelopen jaar aan het hoofd van het "transitieteam". In die zin is zijn benoeming een logische keuze. Het team moest zich onder meer  buigen over de grote personeelsproblematiek die zich binnen het leger afspeelt.  Enerzijds zorgt de vergrijzing er voor een grote uitstroom van personeel en kennis, anderzijds vindt er amper nieuw bloed z'n weg naar Defensie.  Het kleine aantal jongeren dat zich alsnog aanmeldt voor een carrière bij het leger, haakt vaak enkele jaren later alweer af.  Daarnaast moet er ook voor een vlotte overgang van nieuwe wapensystemen gezorgd worden. Tijdens de vorige legislatuur is er meer dan 9 miljard euro in nieuw materiaal geïnvesteerd. 

De nieuwe Chef Defensie Michel Hofman
Foto Kurt

Vorige maand kreeg het leger met Michel Hofman een nieuwe chef Defensie. Hij is Marc Compernol, die half juli met pensioen ging, opgevolgd. Naast de benoemingen van Hofman en Thys zijn nog andere verschuivingen gebeurd binnen de legertop.  De wijzigingen zijn allemaal in overleg gebeurd met minister van Defensie Philippe Goffin (MR) . 

Meest gelezen