Onderzoek moet Very Important Trees in Hasselt gezonder maken

Onderzoekers van  hogeschool PXL gaan de kwaliteit en leefomgeving van 65 oude Hasseltse bomen in de binnenstad onderzoeken. De VIT’s - very important trees - zullen extra beschermingsmaatregelen krijgen.

“Met verschillende technieken willen we onderzoeken waarom de ene boom het beter doet, terwijl de andere meer zorg nodig heeft”, verduidelijkt Alain De Vocht, van het Bio-Researchteam van hogeschool PXL. “Elke boom krijgt een grondig nazicht zowel boven als onder de grond. In de eerste instantie willen we meer weten over de conditie en de structuur van iedere boom. Daarnaast kijken we naar de ondergrond. Een boom kan maar goed leven dankzij een zogenaamd ‘voedselweb’, denk maar aan een complex netwerk van onder andere schimmels en regenwormen in de bodem. Een uitdaging in een stad, een plek met veel beton, Dat voedselweb behouden of herstellen via een gerichte introductie van bepaalde organismen wordt een belangrijke toepassing van het onderzoek.” 

Hasseltse tuinen 

De resultaten van het onderzoek moeten leiden tot een heldere visie die alle bomen op het Hasseltse grondgebied ten goede zal komen. “En daarmee bedoelen we niet alleen de openbare plekken, maar ook de tuinen van van de Hasselaren”, verduidelijkt schepen voor groenonderhoud Laurence Libert. “Zo moeten we bijvoorbeeld durven nadenken of het wel een goed idee is dat we afgevallen bladeren in tuinen en op straat meteen wegnemen. Zo verwijderen we letterlijk eten voor de bodem en de bomen.  Bovendien zorgt meer organische stof in de bodem ervoor dat er meer water vastgehouden kan worden, ook niet onbelangrijk gezien de toenemende hitte- en droogtestress.

Het merendeel van de 65 waardevolle bomen die een VIP-behandeling krijgen, bestaat uit beuken en eiken. Daarnaast gaan de onderzoekers aan de slag rond de es, iep, linde, paardenkastanje en plataan, verspreid over 9 locaties binnen de Grote Ring. “Met onze expertise kunnen we straks ook andere Limburgse gemeenten helpen in het deskundig beheren van hun groenpatrimonium. Hasselt vervult hier een voorstrekkersol”, besluit De Vocht. 

Meest gelezen