Dasha Sapranetskaya

Opnieuw massale arrestaties bij antiregeringsprotest in Wit-Rusland

In Wit-Rusland heeft de politie gisteren opnieuw massaal demonstranten opgepakt. Een Wit-Russische mensenrechtenorganisatie spreekt over meer dan 260 arrestaties, waarbij ook enkele journalisten een tijd werden meegenomen. Daarmee is de terughoudendheid die de Wit-Russische politie de voorbije dagen toonde, verdwenen. Sinds begin deze maand is er protest tegen president Aleksandr Loekasjenko, omdat hij de presidentsverkiezingen vervalst zou hebben om aan de macht te blijven.

Gisteravond kwamen opnieuw honderden demonstranten bijeen op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Minsk om te protesteren tegen president Loekasjenko. Ze riepen slogans als "vrijheid" en "vertrek". Net als de voorbije dagen was het protest niet toegelaten maar het verliep wel vreedzaam. Dit keer greep de politie wel in, op Twitter zijn beelden te vinden waar gemaskerde agenten van de politiedienst Omon actievoerders omsingelden en oppakten. Het zouden vooral mannen zijn die werden meegenomen.

De mensenrechtenorganisatie Wesna heeft op haar website een lijst met namen van opgepakte mensen gepubliceerd. Intussen is die al aangegroeid tot meer dan 260 namen.

Tijdens die actie pakte de politie ook zeker 20 journalisten op die verslag deden van de manifestatie. Daarbij ging het zowel om lokale journalisten als om journalisten die voor internationale media werken, waaronder de persbureaus Reuters en AP. Het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken ontkende dat de perslui waren gearresteerd, ze waren alleen meegenomen om te controleren of ze de juiste papieren hadden. De meesten zijn achteraf vrijgelaten. 

Sinds begin deze maand is het onrustig in Wit-Rusland. Volgens de officiële verkiezingsuitslag won president Loekasjenko de verkiezingen met meer dan 80 procent van de stemmen, maar daar geloven veel Wit-Russen niets van. Volgens hen is er op grote schaal met de uitslag geknoeid.

Aanvankelijk reageerde de Wit-Russische overheid fors, met massale arrestaties. Veel demonstranten die later uit de gevangenis kwamen, bleken mishandeld te zijn. Later greep de politie minder in. Vorige zondag liepen naar schatting 200.000 demonstranten in een Mars voor de Vrijheid door de straten van Minsk zonder noemenswaardige problemen. Ook komende zondag willen tegenstanders van Loekasjenko opnieuw zo’n protestmars houden.

Gevluchte Wit-Russen welkom in Oekraïne

Buurland Oekraïne laat intussen weten dat het bereid is de Wit-Russen op te vangen die de repressie in hun land ontvluchten. "De Wit-Russen die op de vlucht voor de crisis Oekraïne proberen binnen te komen, zullen een voorkeursregeling krijgen", zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, aan de pers.

De grenswacht zal "hun aanvraag onderzoeken en vergunningen verlenen om het land binnen te komen". De voorbije weken kwamen in Oekraïne al Wit-Russen toe die in de internet- en technologiesector werken en die de repressie vrezen tegen de protestbeweging tegen president Loekasjenko.

Kuleba maakte ook de bevriezing van de contacten met Minsk bekend. "Alle contacten zijn on hold gezet totdat de toestand in Wit-Rusland gestabiliseerd is", zei de minister. Hij riep op tot de organisatie van een "nieuwe, eerlijke en transparante verkiezing".

Europese sancties

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben vandaag dan weer het licht op groen gezet voor sancties tegen toplui van het Wit-Russische regime. Het gaat om individuen die verantwoordelijk geacht worden voor verkiezingsfraude of de gewelddadige repressie van de vreedzame protestbeweging in Wit-Rusland.

Ze mogen niet meer naar de Europese Unie reizen en hun tegoeden worden geblokkeerd. Namen werden (nog) niet bekendgemaakt. De komende dagen wordt de beslissing technisch en juridisch voorbereid met de bedoeling om de lijst "zo snel mogelijk" goed te keuren.

Meest gelezen