Google Maps

Plasticvanger op Dijle in Leuven bewijst zijn nut: bijna 1 ton afval opgevist in 18 maanden

De afgelopen 18 maanden is met een plasticvanger op de Dijle bijna één ton afval tegengehouden en opgevist. De stad Leuven wil nu nog een stap verder gaan en voorkomen dat er nog afval in de Dijle terechtkomt.

Anderhalf jaar geleden werd op de Dijle langs de Aarschotsesteenweg in Leuven een plasticvanger geplaatst. Dat is een drijvende barrière die het afval tegenhoudt. In die periode is al bija één ton plastic en zwerfvuil uit het water gehaald. En bij de jongste controle zijn nog eens tien afvalzakken gevuld.

Afval uit Leuven

Leuvens schepen van Stadsreiniging Thomas Van Oppens (Groen) houdt een dubbel gevoel over aan de vangsten. Enerzijds is hij blij dat dit afval niet in het milieu terechtkomt. Maar anderzijds wijst het volume van het opgevangen afval er op dat er in Leuven nog mensen plastic en zwerfvuil in het water gooien. "Een succes kan je dit dan ook moeilijk noemen", vindt de schepen.

Actief zoeken naar sluikstorters

"Het doel moet zijn om het sluikstorten jaar na jaar te doen dalen", stelt Van Oppens. "Soms komt het plastic per ongeluk in de Dijle terecht. Zo kon de VMM (Vlaamse Milieu Maatschappij) een bedrijf opsporen waarvan er veel plastic platen in het water dreven. Bleek dat het bedrijf niet besefte dat er op zijn terrein plastic wegwaaide en in het water belandde. Dat is nu opgelost", vertelt Van Oppens. 

Anderzijds zijn er mensen die doelbewust afval in het water dumpen. "En dat is veel erger", vindt de schepen. "Een zak die gevuld is met gebruikte luiers waait niet zomaar de Dijle in", stelt Van Oppens. "Daarom zetten we in de toekomst nog meer in op verstrengd toezicht op sluikstorten in de stad met een mobiele camera."

Meest gelezen