Radio 2

Rood, geel of groen: Blankenberge waarschuwt straks met kleurencodes voor risicovolle activiteiten

Blankenberge gaat activiteiten in de stad aanduiden met een kleurcode. Als de kans op besmetting hoog is, dan krijgt die activiteit de kleur rood en wordt de activiteit verboden. Als er een minder groot risico is, dan krijgt de activiteit de kleur geel. Groen bestaat ook. Dan is het helemaal veilig. De kleur groen wordt nu wel nog niet gebruikt, omdat het coronavirus nog te aanwezig is.

De stad Blankenberge wil door het systeem van de kleurencodes vooral de risicogroepen beschermen, zoals ouderen of mensen met een zwakkere gezondheid. "Zo zouden bijvoorbeeld heel wat inwoners weer willen kaarten in onze kaartershuisjes", zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). "Helaas zijn die huisjes erg klein. De mensen geven speelkaarten door aan elkaar en zitten dichtbij elkaar. Dat is een typisch voorbeeld van een activiteit die code rood krijgt. Zoiets kunnen we nog niet laten doorgaan. Andere activiteiten, zoals zwemmen, hebben code geel gekregen. Je moet dan zelf beoordelen of je tot een kwetsbare groep behoort of niet."

Het nieuwe normaal

"De cijfers wat betreft het aantal besmettingen in Blankenberge zit goed", zegt Dumery. "Dat betekent dat onze inwoners de maatregelen goed hebben opgevolgd. Maar ik merk dat iedereen wel snakt naar het normale leven. Of beter gezegd: het nieuwe normale leven. Daarom hebben we beslist om alles zo normaal mogelijk op te starten, maar telkens met een indicatiekleur. Als je tot een risicogroept behoort, zal je zelf moeten uitmaken of je aan de activiteit deelneemt of niet." 

Evenement organiseren?

"Iemand die een evenement wil organiseren, moet nog altijd zijn ideeën in de evenementenmatrix invoeren en toestemming vragen", zegt de burgemeester van Blankenberge. "We zijn nog altijd niet in die fase dat alles weer kan en mag. Maar we proberen vanuit het lokaal bestuur wel alles op een zo normaal mogelijke manier op te starten."

Meest gelezen