Copyright 2020 Associated Press

17-jarige schutter in Wisconsin aangeklaagd voor meerdere criminele feiten

Kyle Rittenhouse, de tiener die twee demonstranten doodschoot in de stad Kenosha, wordt aangeklaagd voor zes criminele feiten, waaronder opzettelijke doodslag en het bezit van een wapen door een minderjarige. Als hij effectief wordt veroordeeld, staat hem een levenslange gevangenisstraf te wachten. 

De zeventienjarige Kyle Rittenhouse opende dinsdag het vuur op enkele demonstranten die op straat kwamen in de stad Kenosha om te protesteren tegen de gewelddadige arrestatie van Jacob Blake. Bij het schietincident stierven twee mannen, respectievelijk 36 en 26 jaar oud. Een derde man van 26 raakte gewond bij het schietincident. 

De rechtbank van Kenosha heeft de schutter nu aangeklaagd voor zes criminele feiten. Oorspronkelijk werd Rittenhouse woensdag alleen aangeklaagd voor opzettelijke moord. Daar komt nu bij: roekeloze doodslag, poging tot opzettelijke moord, het bezit van een gevaarlijk wapen door een minderjarige en het verstoren van de publieke veiligheid. 

Opvallend is dat de schutter niet meteen werd opgepakt nadat hij het vuur had geopend op de demonstranten, terwijl de politie wel degelijk in de buurt was. In de boze reacties op de sociale media maken mensen de vergelijking met hoe de politie zwarte mensen behandelt in de Verenigde Staten: "Mocht hij een zwarte man zijn, dan was hij al lang neergeschoten." 

Rittenhouse maakte deel uit van de gewapende groep Kenosha Guard, die naar eigen zeggen lokale zaken wil beschermen tegen plunderaars. De zeventienjarige schutter zag het als "zijn plicht" om de politie bij te staan tijdens de demonstraties. Als Kyle Rittenhouse effectief wordt veroordeeld voor opzettelijke doodslag, riskeert hij een levenslange gevangenisstraf. 

Meest gelezen