Stad Gent biedt organisatoren coronakits aan voor veilige evenementen

Wie binnenkort in Gent een live evenement organiseert, die zal gebruik kunnen maken van coronakits. Die biedt de stad Gent gratis aan om op die manier het evenement veilig te laten verlopen. “Zo kunnen we hen een duwtje in de rug geven, want door de bijkomende kosten is het sop vaak de kool niet waard”, zegt schepen Annelies Storms.

De nood om evenementen te organiseren is in Gent duidelijk erg groot, beseft de stad. Zo start vanavond op DOK een eerste van een reeks van dertien coronaproof concerten met een optreden van de Belgische bands Rumours en High Hi. Organisator Democrazy zag de tickets in een mum van tijd de deur uit vliegen. Ook de volgende concerten zijn bijna uitverkocht.

70.000 euro

Om evenementen toch beheersbaar en veilig te laten doorgaan, hebben we 70.000 euro geïnvesteerd in coronakits”, zegt schepen van Feestelijkheden Annelies Storms (. “Op die manier willen we de culturele en vrijetijdssector een steuntje in de rug geven. Evenementen werden door het coronavirus als eerste verboden en beetje bij beetje kunnen die binnen een strikt kader heropgestart worden. Alleen worden organisatoren geconfronteerd met heel wat bijkomende regels en extra kosten. Daardoor is vaak het sop de kool niet waard.”

Er zullen vier verschillende formaten kits beschikbaar zijn om zowel kleine als grotere evenementen te ondersteunen. Daarin vind je minstens een contactloze thermometer, ontsmettingsalcohol, manuele personentellers, signalisatieborden, afspanlint en fluohesjes. Voor grotere evenementen wordt de coronakit aangevuld met wasbekkens en desinfecteerzuilen. 

Extra inspanningen?

Met de nieuwe kits wil de stad Gent tonen dat ze niet op zoek is naar redenen om evenementen te verbieden. “We willen beheersbare evenementen nog mogelijk maken door culturele en andere evenementen vooraf grondig te beoordelen”, klinkt het. “We kijken verder welke extra inspanningen we als stad kunnen doen. We merken dat het verdienmodel volledig overhoop is gehaald door de strenge publiekslimitering. Logistieke kosten lopen te hoog op voor het aantal bezoekers dat wordt bereikt.” De actie ‘Sound of Silence’ gisteren in verschillende grote steden vroeg daar aandacht voor. De beweging roept op tot meer perspectief en blijft hameren op de vraag naar een maximum aantal bezoekers in functie van capaciteit en geen strikte limiet van 200 of 400 toeschouwers.

Meest gelezen