Nicolas Maeterlinck

Stad Gent verbiedt verkoop studentenkoten in grote appartementsgebouwen 

Gent beslist dat de verkoop van losse appartementen als studentenkot in grote gebouwen niet meer kan. "Als er in 1 flatgebouw veel verschillende eigenaars zijn, dreigen appartementen minder goed onderhouden te worden", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen). "We houden zo ook flats beschikbaar voor gezinnen en alleenstaanden."

Stad Gent wil voorkomen dat grote appartementsgebouwen veranderen in woontorens voor studenten met veel verschillende eigenaars. "We zien nu al dat meer en meer appartementen verkocht worden aan verhuurders van studentenkoten", zegt schepen Watteeuw.  "Als er te veel aparte eigenaars zijn, dreigt het onderhoud van een groot gebouw in de soep te draaien. We willen dat studenten die hier komen wonen dat in de juiste omstandigheden kunnen doen." De stad verbiedt daarom dat er nog losse appartementen verkocht worden als studentenkoten in grote flats. "Een investering in een studentenkot in een kleine hoogbouw, of in een gewone woning, kan wel nog." 

Grote nood aan studentenhuisvesting

"We begrijpen dat er een grote nood is aan huisvesting voor studenten, want er zijn er veel in onze stad", benadrukt Watteeuw. In Gent zijn er zo'n 38.000 studentenkoten, ze zorgen voor een extra druk op de huizenmarkt. Gewone appartementen worden nu soms ook als studentenkot verkocht. "De maatregel komt er daarom voor gebouwen van meer dan 30 wooneenheden", zegt Watteeuw, "die wooneenheden kunnen vanaf nu niet meer apart gekocht worden om ze vrij te houden voor gezinnen en alleenstaanden."

We willen de stadskankers van binnen 20 à 30 jaar vermijden
Schepen Filip Watteeuw (Groen)

De stad hoopt met deze maatregel dat er minder eigenaars aan de grote appartementsgebouwen zullen verbonden zijn.  Herstellingen en renovaties zouden dan sneller moeten kunnen uitgevoerd worden. "We gaan de verloedering tegen en hopen zo de stadskankers binnen 20 à 30 jaar te vermijden."

Duur kopen in Gent

Naast de bezorgdheden van de stad Gent omwille van de kwaliteit van die studentenkoten, maakt zij zich ook zorgen over de problematiek van de woonmarkt. Want een appartement of een huis kopen in Gent is sowieso al heel duur geworden. Gezinnen en alleenstaanden zoeken betaalbare woningen, zoals ook die appartementen die dreigen opgekocht te worden om te verhuren voor studenten. De angst zit erin dat, als deze maatregel er niet zou zijn, er geen plaats meer is voor die doelgroep. "Dat zet druk op de woonmarkt en de prijzen vliegen de lucht in. Dat willen we niet", zegt de schepen. 

Meest gelezen